VIDEO Ilie Bolojan: "Consiliul Judetean a propus indicatori de performanta primariilor din judet, ca baza pentru alocarile de fonduri"

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:56
663 citiri
VIDEO Ilie Bolojan: "Consiliul Judetean a propus indicatori de performanta primariilor din judet, ca baza pentru alocarile de fonduri"
Foto: Facebook/ Ilie Bolojan

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat joi o serie de indicatori de performanta propusi in administratia locala din judet care vor imbunatati trei domenii importante: buna gestionare a banilor publici, curatenia si fonduri atrase.

"Eu sunt pentru o repartizare direct proportionala de fonduri in functie de performanta, de ceea ce face fiecare primar. Am discutat cu cel putin o treime din primarii din judet, deci m-am consultat cu ei, de toate culorile politice, deci stiu primarii aceste chestiuni. Primariile sunt grupate pe numar de locuitori, le facem o recomandare si fiecare primar isi poate face analize comparative, sa vada cum se organizeaza alte primarii, cum arata organigrama, care-i grila de salarizare. Propunem aprobarea a 12 indicatori de performanta, pe trei capitole importante in baza carora se va colabora cu administratiile locale in anii urmatori: unu - buna gestionare a banilor publici, doi - curatenie in tot judetul si trei - fonduri atrase", a declarat Bolojan, in conferinta de presa.

Noul presedinte al CJ a subliniat ca schimbarea la fata a judetului Bihor este obiectivul principal al mandatului noii echipe de conducere, investita prin votul bihorenilor. Aceasta se bazeaza insa pe parteneriatul cu primarii din judet, indiferent de culoarea politica si de marimea localitatii, precum si pe resurse si pe o strategie de urmat. In acest scop, noua conducere a judetului a facut o radiografie a tuturor unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) din judet. In baza acesteia, conducerea CJ propune ca, incepand de anul viitor, relatia dintre CJ si primariile din judet, de asemenea alocarile de fonduri si programele sa se bazeze pe chestiuni obiective astfel incat aspectele politice sa devina secundare.

Indicatorii din primul capitol, care au ca obiective servicii publice la costuri rezonabile si servicii sustenabile, sunt: cheltuieli de personal pe cap de locuitor; cheltuieli de personal/venituri proprii; veniturile din impozitul pe salarii (IVG)/locuitor; veniturile proprii (fara IVG)/locuitor; gradul de colectare al veniturilor. Aici, Bolojan a precizat ca din 101 UAT-uri, sunt 42 de comune si orase care nu-si acopera cheltuielile de personal din impozitele colectate de la cetateni, avand nevoie de bani de la stat ca sa functioneze.

Ceilalti cinci indicatori de la capitolul curatenie au ca obiective drumurile fara buruieni pe margine, cu santuri si acostamente curate, albiile si luncile raurilor pastr ...citeste mai departe despre "VIDEO Ilie Bolojan: "Consiliul Judetean a propus indicatori de performanta primariilor din judet, ca baza pentru alocarile de fonduri"" pe Ziare.com

#Ilie Bolojan indicatori performanta, #bolojan bihor , #Stiri Administratie