Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Administratie > Stiri Administratie
A   A   A

De ce platesc romanii un pret mai mare la energie. Raspunsul ministrului Virgil Popescu

De ce platesc romanii un pret mai mare la energie. Raspunsul ministrului Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu FOTO Facebook/ Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, 9 iunie, ca romanii platesc un pret mare la energie din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor, care nu au cumparat energie prin contracte pe termen lung, ci au preferat pietele mai scumpe.
De asemenea, furnizorii de gaze ar trebui sa arate oamenilor in facturi cu cat au cumparat gazele si cu cat le vand mai departe, pentru ca toata lumea sa vada daca scumpirea de 25% anuntata pentru 1 iulie este justificata.

Intrebat cand va renunta Romania definitiv la carbune pentru productia de energie electrica, Popescu a aratat ca acest lucru va putea fi posibil in anul 2030 pentru huila. In ceea ce priveste lignitul, decizia va fi luata dupa ce Comisia Europeana va aproba planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Oficialul guvernamental a mai anuntat ca Romania a primit o derogare de un an de la Bruxelles pentru realizarea centralei de la Iernut cu bani din Planul National de Investitii.

Totodata, ministrul Energiei a explicat de ce mai multe proiecte ale GSP Power, companie condusa de omul de afaceri Gabriel Comanescu, au fost incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Popescu a mai vorbit, in interviu, despre cine este interesat sa cumpere centrala Mintia si sa produca acolo energie din gaze, dar si despre momentul cand Hidroelectrica va fi listata la bursa.

AGERPRES: Spuneti-ne, pentru inceput, cati bani vor veni pentru energie din PNRR si ce proiecte se vor face?

Virgil Popescu: Pe capitolul de energie avem aproximativ 1,6 miliarde de euro. Avem o linie de finantare de 100 milioane euro pentru eficienta energetica, proiecte care vor fi un model competitiv scoase pentru companii. Avem 100 de milioane de euro proiecte pentru incurajarea companiilor de a face investitii in domeniul bateriilor si al panourilor si celulelor fotovoltaice, adica ne dorim investitori pe care sa-i ajutam cu ajutor de stat sa vina sa produca in Romania baterii electrice si/sau celule fotovoltaice sau panouri fotovoltaice.

Suntem in grafic, vrem sa instalam cat mai multa energie regenerabila si vrem sa avem cat mai putin import de celule si panouri fotovoltaice, de aceea vrem sa stimulam si aceste tipuri de investitii. Ne dorim ca si in Romania sa existe producatori de baterii pentru vehicule, pentru autoturisme. Avem un producator roman, dar ne dorim sa fie cat mai multi producatori, de aceea aceasta linie va fi pentru stimularea investitiilor in domeniu.

Avem ...citeste mai departe despre "De ce platesc romanii un pret mai mare la energie. Raspunsul ministrului Virgil Popescu" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 11:49

 Articol citit de 418 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor