30.500 de case vandute prin Prima Casa

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:17
1152 citiri

Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat pana in prezent 30.500 de garantii pentru cele doua programe "Prima Casa", in valoare totala de 1,255 miliarde euro, a declarat joi presedintele fondului, Aurel Saramet.

"Pentru ambele programe "Prima Casa" au fost acordate 30.500 de garantii, iar valoarea medie a garantiilor acordate in cele doua programe este de 41.000 de euro. Cam 80-83% din credite sunt garantate, ceea ce inseamna ca valoarea imprumuturilor este, probabil, de circa 1,7 miliarde euro", a mentionat Saramet.

Presedintele FNGCIMM a mai spus ca Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu propunerea bancilor privind modificarea programului Prima Casa, respectiv cresterea plafonului de garantare pentru ca valoarea creditelor sa creasca.

"Bancherii doreau o crestere a plafoanelor de garantare cu 10-15%, astfel incat creditele sa poata fi date pana la 100.000-120.000 euro. Raspunsul negativ a plecat de la ideea ca puterea de cumparare a cetateanului este aceeasi, poate chiar mai rea. Criteriile de eligibilitate la banci nu s-au schimbat, iar propunerea era in necorelare cu realitatea economica a cumparatorului", a mai spus Saramet.

Acesta a adaugat ca bancile au propus, de asemenea, cedarea gajului pus pe locuinta dupa primii 15 ani.

"Dupa cum stiti, hotararea de Guvern privind Prima Casa face precizarea ca bancile care s-au inscris in program trebuie sa respecte un anume plafon. In conventiile noastre scrie ca pe toata perioada creditului, conditiile nu se vor modifica. Statisticile arata ca riscurile cele mai mari in ce priveste creditele imobiliare se manifesta in primii 7-8 ani. Dupa 15 ani nu exista niciun risc. Cu alte cuvinte vroiau cat e ploaie, sa garanteze statul", a mai spus Saramet.

Presedintele FNGCIMM a precizat ca prin programul "Prima Casa", demarat la jumatatea anului 2009, au fost executate numai cinci garantii pana in prezent.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca nevoia de case in Romania este de aproximativ 1 milion de unitati.

#banci, #casa, #fngcimm, #garantii, #imm, #prima, #uri , #stiri Adrian Vasilescu