Reguli de aur ale antreprenoriatului modern pe care e bine să le știi când ești deținătorul unui PFA

Joi, 07 Martie 2024, ora 17:50
0 citiri
Reguli de aur ale antreprenoriatului modern pe care e bine să le știi când ești deținătorul unui PFA
FOTO: filbo.ro

Când ești deținătorul unui PFA, pe lângă creșterea expunerii pe piață, cu siguranță știi că pentru a-ți construi un business sustenabil, este important să-ți crești marja de profit de la an la an, cel puțin în raport cu cheltuielile.

Știm, acest lucru poate fi dificil, în special atunci când ești la început de drum. Conform unui studiu efectuat de YouGov, o platformă online de cercetare, doar 2 din 5 antreprenori la început de drum au înregistrat creșteri de profit în 2023.

Iată ce poți face pentru a nu te încadra și tu în această categorie, în 2024.

Asigură-ți un management eficient al resurselor financiare

La fel ca în viața personală, gestionarea financiară eficientă îți poate oferi o stabilitate pe termen lung atunci când deții un PFA, deoarece astfel știi că ai mereu resursele necesare la îndemână pentru a-ți plăti la timp facturile și pentru a profita de eventuale oportunități de dezvoltare.

Iată câteva strategii și instrumente financiare pe care le poți folosi în acest sens:

  • Monitorizează lunar cheltuielile pe care le ai și analizează situația lor în raport cu veniturile. Pentru a-ți fi mai ușor, deschide un cont la bancă separat pentru PFA, chiar dacă acest lucru nu este obligatoriu, conform legii.
  • Folosește o platformă care să te ajute să ții evidența facturilor emise. O platformă performantă îți poate oferi rapoarte despre facturile neîncasate la termen, astfel încât să iei măsurile necesare pentru a le încasa cât mai repede.
  • Ia în considerare investiții care să te ajute să economisești costuri pe termen lung. De exemplu, dacă activitatea ta presupune și o parte de producție, investește în automatizare pentru optimizarea fluxului și onorarea într-un timp cât mai scurt a comenzilor.

Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ai nevoie de capital suplimentar pentru diferite investiții în businessul tău, atunci ai posibilitatea să accesezi o linie de credit pentru PFA de la o instituție financiară nebancară (IFN). Poți obține până la 235.000 RON cu o perioadă de rambursare între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru investiții.

Dacă ai nevoie de bani cât mai repede, trebuie să știi că sumele de până la 100.000 RON pot fi obținute 100% online, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare, beneficiezi de sprijinul unui consultant. Indiferent de valoare, dobânda este una variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni.

Dacă ai nevoie de până în 35.000 RON, atunci poți să obții acești bani doar cu ajutorul extrasului de cont, iar dacă îți dorești mai mult, vei avea nevoie și de ultima Declarație Unică depusă la ANAF.

Totuși, pentru că într-un business aflat la început de drum pot apărea diverse situații neprevăzute, în cazul în care nu-ți permiți să rambursezi rata, poți amâna plata acesteia o singură dată, pe o perioadă de 30 de zile, dacă ai un comportament bun de plată.

Investește constant în marketing digital și branding personal

Investițiile constante în marketing digital și construirea unei imagini puternice pe piață îți pot aduce multiple beneficii, de la creșterea vizibilității și construirea unei reputații solide, la creșterea veniturilor și flexibilitate în ceea ce privește nevoile pieței.

Primul lucru pe care îl poți face în acest sens este construirea unui site web profesionist prin intermediul căruia să îți prezinți businessul. Apoi, după ce te asiguri că este optimizat, poți investi în campanii de publicitate, cum ar fi Google Ads, astfel încât site-ul tău să apară în căutările potențialilor clienți. Acest lucru îți va aduce o expunere mai mare pe piață și îți crește semnificativ șansa de a atrage noi clienți.

De asemenea, te poți folosi și de marketingul de conținut pentru a-ți crește vizibilitatea, fără un buget consistent. Postează constant articole optimizate SEO pe site-ul tău și videoclipuri și imagini pe rețelele de socializare pentru a-ți construi o comunitate. Astfel, rămâi conectat cu potențialii tăi clienți și vei fi primul care le apare în gând atunci când au anumite nevoi care pot fi îndeplinite de serviciile sau produsele pe care le oferi.

Acordă atenție networkingului și parteneriatelor strategice

Pentru că un business sustenabil nu are nevoie doar de clienți, ci și de parteneriate, atunci când ai un PFA este important să oferi atenție deosebită networkingului. Iată, concret, ce poți face:

  • Participă la conferințe, seminarii, expoziții și alte evenimente din domeniul tău de activitate. Acest lucru îți va oferi oportunitatea să întâlnești alți profesioniști din industrie și să îți extinzi rețeaua de contacte.
  • Conectează-te cu profesioniști din domeniul tău pe platformele de socializare profesională.
  • Fii proactiv în inițierea parteneriatelor și identifică tu potențiali parteneri cu care să colaborezi. Stabilește întâlniri și discută propunerile tale pentru colaborări mutual benefice.

Dezvoltă-te continuu profesional și uman

Pentru a te menține relevant în domeniu și pentru a te putea adapta la schimbările pieței, pe lângă investițiile în businessul tău, este important să investești și în tine.

Participă la cursuri, workshopuri și alte evenimente de instruire, care te pot ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile și să-ți extinzi cunoștințele în domeniul tău de activitate. Astfel, îți vei consolida poziția în industrie și vei fi mai atractiv pentru potențiali parteneri de afaceri.

De asemenea, un alt lucru pe care îl poți face este să începi să te documentezi despre subiecte care îți plac, dar care nu țin neapărat de domeniul tău de activitate. De exemplu, dacă ești atras de psihologie, aprofundează acest domeniu. Pe lângă faptul că te ajută să te dezvolți personal, vei comunica mai bine cu clienții tăi și vei ști să negociezi diferite contracte de afaceri.

Adoptarea acestor practici în gestionarea PFA-ului te poate ajuta să-ți construiești un business profitabil, pe termen lung. Apelează la resursele financiare de care ai nevoie și investește inteligent în businessul tău.

7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #pfa, #antreprenoriat, #antreprenori, #reguli de aur, #antreprenori romani , #Stiri Companii