3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon

Luni, 18 Martie 2024, ora 19:23
0 citiri
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
FOTO: Shutterstock.com

Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea neuniformă a plantelor, apariția bolilor etc.

Totuși, în prezent, există câteva soluții moderne care te pot ajuta să depășești cele mai mari provocări și să obții randamentul dorit.

Iată care sunt aceste provocări și ce soluții de ultimă generație poți să folosești.

1. Optimizarea potențialului de producție folosind semințe de calitate

Ținând cont că din punctul de vedere al arhitecturii plantei, triticalele se aseamănă cu grâul, fiind mai robuste, viguroase și cu spice mari, optimizarea producției se poate obține folosind aceeași metodă ca la grâu: prin folosirea unor semințe de calitate, tratate corespunzător pentru o protecție sporită împotriva agenților patogeni care se transmit prin sămânță și/sau sol, dar și pentru o înrădăcinare mai bună.

O soluție modernă pe care o poți folosi în acest sens este Kinto® Plus – un tratament fungicid pentru semințe, care se aplică înainte de însămânțarea acestora. Acesta oferă protecție împotriva pericolelor venite din exterior și, în același timp, acționează în interiorul plantelor de triticale, îmbunătățind fiziologia acestora.

Astfel, indiferent că vorbim despre boli, temperaturi ridicate, frig sau sol uscat, acestea nu vor afecta germinația semințelor și răsărirea plantelor, deoarece ele sunt protejate și dezvoltă rădăcini mai lungi și mai puternice cu efecte benefice asupra plantelor.

2. Controlul eficient al fenomenului căderii

Ca și în culturile de grâu, fenomenul de cădere poate afecta semnificativ culturile de triticale, devenind astfel o provocare majoră pentru cultivatori pentru că influențează negativ randamentul culturii. Fără folosirea unor tehnologii moderne, fenomenul căderii poate fi dificil de controlat: factorii externi cum ar fi vântul puternic și ploile, asupra cărora nu ai nicio influență, înălțimea excesivă a plantelor și greutatea ridicată a spicelor pot duce la intensificarea fenomenului căderii.

Pentru a obține controlul asupra acestui fenomen și pentru a evita astfel de consecințe, poți să folosești un regulator de creștere, ca Medax® Top, care oferă o arhitectură mai bună a plantei și contribuie la un bun control al înălțimii acesteia. Având efect rapid în sporirea creșterii rădăcinii, acest produs contribuie la o ancorare îmbunătăţită a plantelor în sol, ceea ce conduce la o absorbție îmbunătățită a apei și a nutrienţilor atât de necesari dezvoltării.

3. Obținerea unui bun management al rezistenței bolilor

Nu numai fenomenul căderii poate influența negativ randamentul culturii de triticale, ci și bolile. La fel ca în cazul altor culturi de cereale, triticalele pot fi afectate de diferite boli, cum ar fi făinarea, septorioza sau rugina brună. Dacă nu sunt prevenite sau combătute la timp cu ajutorul unor produse eficiente, acestea pot dezvolta forme rezistente la fungicide.

O soluție potrivită pentru obținerea unui bun management al rezistenței bolilor este alternarea unor produse cu moduri diferite de acțiune, cum ar fi Priaxor® EC și Daxur®.

În timp ce Priaxor® EC aduce beneficii care nu se bazează numai pe acțiunea fungicidă a produsului, ci și pe efectele fiziologice adiționale, cum ar fi creșterea rezistenței paiului și inhibarea producției de etilenă care măresc sănătatea și vitalitatea plantelor, Daxur® împiedică germinarea sporilor patogenilor pe plante, asigurând o protecție robustă împotriva bolilor.

Așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, și, cel mai probabil, în experiența ta de cultivator de triticale, există numeroase provocări care pot periclita randamentul unei culturi. Cu toate acestea, prin adoptarea tehnologiilor moderne și a practicilor agricole inovatoare, aceste provocări pot fi abordate și depășite cu succes. Folosește-te de informațiile din acest articol și investește în soluțiile adecvate pentru a te putea bucura de cea mai bună cultură de triticale în noul sezon.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #culturi, #triticale, #tehnologii , #Agricultura