BCR: Cursul va reveni la valoarea de 4,47 lei/euro peste un an

Marti, 07 August 2012, ora 10:22

2058 citiri

Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe, potrivit estimarilor BCR, insa va recupera in prima jumatate a anului urmator, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro in iunie.

"Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,65 lei/euro in septembrie si 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil", afirma analistul BCR Eugen Sinca.

BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47 lei/euro in iunie.

"Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului.

Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2012, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului. Avansul inflatiei si ponderea ridicata a creditarii in valuta sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel", a spus Sinca.

BNR a afisat luni un curs valutar de 4,5740 lei/euro, in scadere cu 1,59% fata de sedinta de vineri.

Leul s-a apreciat luni fata de euro, prima data in ultimele patru zile

In jurul orei 17.00, schimburile se perfectau la 4,5715 - 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeasi ora de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, un nou maxim istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul si-a reluat deprecierea dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

Euro, la un nou maxim istoric vineri

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice.

Cursul a depasit joi 4,63 lei/euro, dupa anuntul Curtii Constitutionale

Leul, din ce in ce mai jos fata de euro. Pana unde se mai depreciaza?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Mediafax

#curs valutar evolutie, #BCR curs valutar, #BCR evolutie curs valutar, #evolutie leu context politic , #Curs valutar

Adaugă comentariu