BNR: Se contureaza premisele extinderii nesanatoase a creditarii

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 13:05

1586 citiri

Primviceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat miercuri ca prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale.

"Daca schimbi sistemul contabil din Romania din RAS in IFRS, prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale care sa nu conduca la o crestere artificiala a indicelui de solvabilitate a bancilor, lucru care ar permite o relansare nesustenabila a creditarii", a spus Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a spus ca provizioanele, din punct de vedere prudential, si pe IFRS vor fi calculate introducandu-se aceste filtre prudentiale. Se va inregistra o imbunatatire a parametrilor bancari utilizati pentru raportari de natura economico-financiara catre grupurile mama, precum ROA sau ROE, ceea ce va putea conduce la o imbunatatire a cotatiilor bancilor-mama pe bursa.

"Filtrele prudentiale au ca obiectiv primordial consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a sistemului bancar in ansamblu prin evitarea extinderii in mod nesustenabil a creditarii fara o baza de capital suplimentara care sa justifice o asemenea actiune", a spus Georgescu.

De la 1 ianuarie 2012, toate bancile din Romania vor raporta rezultatele financiare dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS), evidentele contabile tinute dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS) urmand sa fie eliminate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NewsIn

#BNR Florin Georgescu, #IFRS creditare, #rezultate financiare banci , #Informatii bancare

Adaugă comentariu