Record BCE: Dobanda de referinta a scazut la nivelul de 0,75%

Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:20

1663 citiri

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro, transmite AFP.

De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere) dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.

Analistii se asteptau la aceasta scadere, dupa ce la finele lunii trecute economistul sef al Bancii Centrale Europene, Peter Praet, a declarat ca nu exista nicio doctrina care sa impiedice coborarea dobanzii de referinta sub pragul de 1%.

"Aceasta decizie este probabil cea mai acceptabila pentru BCE la acest moment", a declarat economistul Nomura, Jens Sondergaard. "Cred ca intrebarea pe care si-ar pune toata lumea este daca a fost vorba de o decizie adoptata in unanimitate sau nu?", a adaugat economistul.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va explica decizia Consiliului guvernatorilor la o conferinta de presa care va incepe la ora 12.30 GMT.

Pe langa reducerea dobanzii de referinta, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight( dobanda la care bancile private pot sa plaseze bani pentru 24 de ore la BCE) la nivelul zero de la 0,25%. Masura este destinata sa incurajeze bancile sa se imprumute intre ele, mai degraba decat sa plaseze fonduri de aproximativ 800 miliarde de euro la BCE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Agerpres

#dobanda de referinta BCE, #record dobanda referinta BCE, #scadere dobanda referinta BCE , #Dobanzi banci

Adaugă comentariu