Premierul grec i-a cerut lui Obama sa actioneze impotriva speculatorilor din piete

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 12:31

1053 citiri

Premierul grec George Papandreou i-a cerut marti presedintelui american Barack Obama sa actioneze impotriva speculatorilor acuzati ca au agravat criza financiara din Grecia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Primit de presedintele american intr-un moment in care Grecia se confrunta cu o grava criza sociala, la doua zile de o greva generala organizata de sindicate ca forma de protest fata de masurile de austeritate adoptate de guvern, premierul grec nu a primit nicio promisiune de ajutor financiar din partea Statelor Unite.

Insa Papandreou a declarat ca Obama a raspuns in mod "pozitiv" la solicitarea privind speculatorii.

"Am primit un raspuns pozitiv" din partea presedintelui Obama, ceea ce inseamna ca "subiectul va fi pe ordinea de zi a urmatoarei reuniuni G20" de la sfarsitul lunii iunie, de la Toronto, a precizat Papandreou.

Premierul elen a sustinut ca nu a cerut ajutor financiar din partea Statelor Unite, iar Casa Alba a subliniat ca nu se pune problema sa intervina.

"Aceasta problema priveste Uniunea Europeana", a declarat Robert Gibbs, purtator de cuvant al administratiei prezidentiale americane.

"Este o problema pe care europenii pot si trebuie sa o rezolve", a completat el.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, prezent de asemenea la Washington, a declarat ca tara sa nu vrea sustinere financiara, ci "o mai mare transparenta" in pietele financiare, subliniind ca este nevoie de "un raspuns mondial" la aceasta problema.

Luni, Papandreou a facut apel la Statele Unite si la Uniunea Europeana pentru a transmite un mesaj clar - "ajunge!" - speculatorilor care profita de criza din Grecia.

"Speculatorii fara scrupule castiga miliarde in fiecare zi, pariind pe problemele de deficit cu care se confrunta Grecia", a declarat el, intr-un discurs sustinut la Brookings Institution din Washington.

"Aceleasi institutii financiare care au fost salvate cu banii contribuabililor fac acum averi de pe urma problemelor din Grecia", a subliniat Papandreou, vizand, fara sa numeasca, anumite banci din SUA, precum Goldman Sachs, suspectate ca au facut speculatii pe seama Greciei. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#premier, # grec, # obama, # speculatori, # piete , #stiri Barack Obama

Adaugă comentariu