Almunia: Spania isi va reveni mai greu din criza decat vecinii sai

Vineri, 28 August 2009, ora 16:01

2657 citiri

Spania, aflata in recesiune de la finalul lui 2008, va iesi din criza mai tarziu decat vecinii sai europeni, Franta si Germania, ca urmare a prabusirii sectorului imobiliar, a declarat, vineri, comisarul european pentru economie, Joaquin Almunia, citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Cauzele deteriorarii economice a Spaniei, in special situatia sectorului de locuinte, fac recuperarea mai lenta. Nu este la fel de usor, ca in alte cazuri, sa treci de azi pe maine de la o recesiune profunda la o crestere a economiei", a spus Almunia, la postul de radio Cadena Ser.

Comisarul european a estimat ca redresarea Spaniei ar putea avea loc in 2010.

Economia spaniola s-a contractat in trimestrul al doilea cu 1,1% fata de trimestrul precedent, al patrulea trimestru consecutiv de scadere, fiind grav afectata de criza financiara mondiala, dar mai cu seama de spargerea bulei speculative imobiliare.

Spania a inregistrat cresteri economice puternice in ultimii 10 ani, pana in 2007. Activitatea este sustinuta, in special, de frenezia imobiliara.

Din 2008, insa, piata a cazut in mod abrupt, afectand sectorul constructiilor, ceea ce a atras caderi in restul activitatii economice si a antrenat cresterea somajului pana la un nivel record de 17,9%.

"Nu avem nicio indoiala ca vom iesi din criza", a mai spus Almunia. Guvernul spaniol estimeaza, de altfel, ca punctul cel mai de jos al crizei a fost depasit.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#spania, # revenire, # criza, # crestere, # economie, # economica, # , #stiri BNR

Adaugă comentariu