Bruckner: Romanul "Fiul cel bun" m-a eliberat si m-a reconciliat cu familia

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 08:56

2140 citiri

Scriitorul francez Pascal Bruckner, care si-a lansat, joi, la Libraria Carturesti - Verona din Capitala, volumul autobiografic "Fiul cel bun", aparut recent la Editura Trei, a marturisit ca scrierea cartii, "un roman despre slabiciunea celor puternici", l-a reconciliat cu familia sa.

"Scrierea cartii m-a facut sa ma reconciliez cu familia mea", a spus Bruckner, dezvaluind faptul ca este pentru prima data cand isi exerseaza pana in acest gen, autobiografia.

El a marturisit ca a respectat pudoarea tatalui sau si a familiei, asteptand ca parintii sai sa moara pentru a scrie romanul, "pentru ca sunt lucruri pe care nu le poti spune despre vii".

"Pot sa spun ca il uram din tot sufletul pe tatal meu, desi il ingrijeam, dar n-as fi putut scrie aceasta carte inainte de moartea parintilor mei", a spus scriitorul. Bruckner a dezvaluit convingerile national-socialiste ale tatalui sau, un protestant, individ violent care isi maltrata frecvent sotia, o catolica ferventa. "Singura revolta a mamei mele impotriva tatalui meu a fost boala. Ea s-a imbolnavit, pentru ca nu a avut niciodata puterea de a-i spune acestuia 'Te parasesc!'", a spus scriitorul.

Cartea lui Bruckner, "un manual de supravietuire"

In opinia lui Bruckner, cartea este "un manual de supravietuire", scriitorul rememorand atmosfera unica a anilor '60, cand puteai sa-i intalnesti pe strada - intr-o perioada idilica, de libertate si de bogatie a Parisului cultural - pe Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre etc.

Magdalena Marculescu, director editorial Trei, a apreciat ca romanul este "o carte a relatiilor cu parintii, mai ales cu tatal, o relatie cu Parisul, o carte a pasiunii, a maestrilor, in carte fiind invocati Sartre si Barthes".

"Este o carte esentiala in scrierile despre parinti. Sunt singura ca va veti identifica cu aceasta carte, care este una cu nostalgia adoptiei", a spus scriitoarea si traducatoarea Svetlana Carstean.

Traducatorul cartii, Doru Mares, s-a autodefinit ca "un strungar de unicate".

"E o carte cu care am avut o relatie erotica, desi este cel mai putin fatis roman erotic al lui Pascal Bruckner", a spus Mares, care a fost de parere ca autorul "fictioneaza asupra realitatii, romanul obligand la o re-lectura".

Nascut la Paris in 1948, Pascal Bruckner este romancier si eseist.

La Editura Trei au aparut toate romanele sale - "Casa ingerilor", "Luni de fiere", "Hotii de frumusete", "Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?", "Iubirea fata de aproapele", "Capcaunii anonimi", "Copilul divin", "Palatul chelfanelii", "Iubito, eu ma micsorez!...", "Pazea, se-ntoarce Mos Craciun!", "Paria"-, precum si volumele de eseuri "Noua dezordine amoroasa", "Fanaticii apocalipsei", "Paradoxul iubirii", "Casatoria din dragoste", "Euforia perpetua", "Mizeria prosperitatii", "Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Agerpres

#scriitor francez, #Pascal Bruckner, #autori carti , #Scriitori

Adaugă comentariu