Asiguratorii vor avea nevoie in 2009 de fonduri suplimentare

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 14:18

1385 citiri

Asiguratorii din Romania ar avea nevoie de un flux de capital de 200 milioane euro sau chiar mai mult in 2009, daca se ia in calcul o corelare a dinamicii pierderilor cu cea a injectiilor de capital ale actionarilor de pana acum, a declarat presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu. El a tinut sa precizeze ca aceasta estimare este o parere personala, si nu vorbeste in calitatea de presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).


"Societatile de asigurare din Romania si-au majorat capitalul social cu 150 milioane euro in primele zece luni ale acestui an, iar pana la sfarsitul lui 2008 probabil vor mai face infuzii de capital pentru a-si sustine activitatea, in contextul cresterii daunalitatii", a precizat Constantinescu, care a adaugat ca in 2007 asiguratorii au injectat 130 milioane euro.


Pierderile inregistrate in 2007 s-au ridicat la 76 milioane euro, a mentionat Constantinescu, care a adaugat ca societatile de asigurari din Romania inregistreaza pierderi pe segmentul auto inca din 2005.


"Daca o societate de asigurari are probleme financiare, acestea nu vin numai de la asigurarile RCA, ci si de la asigurarile CASCO", a mai spus Constantinescu.


Seful UNSAR a mentionat ca, la nivel declarativ, actionarii spun ca majorarile de capital sunt necesare pentru dezvoltarea afacerilor. Acesta estimeaza ca actionarii vor stopa "lupta pentru cota de piata" si vor prefera o stagnare a dezvoltarii, cu conditia ca afacerile sa fie profitabile.


In ce priveste majorarile de capital ale asiguratorilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA), Angela Toncescu, sustine ca "probabil ca banii vor fi scumpi in perioada urmatoare si posibilitatea de a face majorari de capital nu va mai fi la indemana oricui", facand referire la criza financiara internationala.


Presedintele UNSAR a criticat faptul ca asiguratorii merg la CSA pentru a solicita anumite reglementari, referindu-se in special la plafonarea comisionului oferit de asiguratori intermediarilor de polite RCA.


"CSA trebuie sa se concentreze pe analizarea la nivel macro a fiecarui asigurator, pentru ca la nivel micro este in imposibilitatea de a efectua un control", a mai spus Constantinescu.


CSA anuntase saptamana trecuta ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, in contextul crizei internationale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1

Sursa: Business24

Adaugă comentariu