Finantare de 88 milioane de euro pentru societatile care crediteaza firmele mici

Marti, 12 Decembrie 2006, ora 09:11

1003 citiri

Ministerul Integrarii Europene, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Delegatia Comisiei Europene au semnat luni un acord de finantare cu ocazia lansarii proiectului "Schema de microfinantare pentru start-upuri si microintreprinderi".Programul de micro-creditare, in valoare totala de 88 milioane euro, va fi finantat cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital si o contributie de 18,02 milioane euro de la UE si Guvernul Romaniei reprezentand bugetul aferent Programului Phare pentru anii 2005 si 2006.

In cadrul programului, se vor acorda fonduri societatilor de microfinantare /banci si institutii financiare nebancare/, pentru ca acestea sa acorde imprumuturi intreprinderilor micro si mici, inclusiv celor nou-infiintate.

Fondurile vor fi acordate atat in euro cat si in lei noi, "un element de noutate" potrivit directorului pentru Romania al BERD, Hildegard Gacek.

"Programul se va constitui ca un proiect pilot de promovare a programului JEREMIE /Joint European Resources for Micro to Medium Entreprises/, o initiativa care isi propune sa imbunatateasca furnizarea de servicii financiare si capital de risc catre intreprinderi mici si mijlocii in regiunile UE, in implementare din 2007", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Anca Boagiu, ministrul integrarii europene.

Ministrul Boagiu a mentionat, in acest context, ca rata de contractare a fondurilor PHARE 2004 a fost de 99,7 la suta si ca, in cadrul noului proiect de finantare sumele sunt deja alocate pe regiuni, invers proportional cu nivelul de dezvoltare al acestora.

"Competitivitatea economiei depinde in mare masura de capacitatea afacerilor mici" a afirmat, la randul sau, Donato Chiarini, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. "Micile afaceri sunt cele care creeaza locuri de munca", a adaugat oficialul citat.

Prima institutie financiara nebancara de microfinantare care va primi fonduri in cadrul programului este Opportunity Micro-Credit Romania (OMRO), cu suma de 9,85 milioane lei noi /2,8 milioane euro/.

Noul program de finantare a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau acces limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

Adaugă comentariu