Noua miza din Rusia: Acordarea licentelor pentru exploatarea petrolului arctic

Autor: Radu Racareanu

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 09:05

2374 citiri

Rusia ia in considerare accesul companiilor occidentale la exploatarea titeiului din zona arctica. Guvernul rus isi propune sa atraga mai multi investitori straini.

Alexander Novak, ministrul rus pentru energie, a declarat pentru Financial Times ca aceasta propunere va permite firmelor straine sa foreze pe platformele petroliere, dar si sa aiba acces la productie si sa devina "co-proprietari" ai licentelor de exploatare.

Aceasta ar fi o schimbare radicala de la o politica constanta de a acorda licente de forare in larg doar pentru grupurile detinute de stat, precum Gazprom si Rosneft. Comentariile sale vin pe fundalul unui interes crescand al grupurilor energetice occidentale de a exploata bogatiile arctice.

"Am aprecia aceasta (n.r. initiativa)", a declarat Tim Dodson, directorul pentru explorare al colosului petrolier norvegian Statoil, care are in Oceanul Arctic un joint-venture cu Rosneft.

El doreste o simplificare a modelului de investitii majore din Rusia, astfel incat "sa fie mai asemanatoare modelului cu care suntem obisnuiti".

Desi exista discutii in acest sens cu ministrul Energiei, nu s-a luat inca vreo decizie. Insa doar companiile sigure din punct de vedere ecologic, cu tehnologii avansate si puternice din punct de vedere financiar, s-ar califica sa acceseze petrolul rusesc.

Dezvoltarea unor noi exploatari de petrol este critica pentru ca Rusia sa-si mentina productia zilnica de 10 milioane de barili de petrol.

Alexander Novak afirma ca 25-30% din productia de titei va proveni, pana in 2030, din proiectele off-shore, majoritatea plasate in Oceanul Arctic.

In acelasi timp, Moscova incepe sa constientizeze ca fara forta financiara si tehnologica a investitorilor vestici, nu va putea sa-si exploateze zacamintele, la intregul lor potential.

Desi gigantul rus Rosneft a incheiat cateva intelegeri cu firme precum ExonMobil sau Eni, occidentalii nu au primit decat diviziuni minore ale afacerilor.

O alta masura a lui Novak a fost sa propuna un nou sistem de impozitare. Astfel companiile ar urma sa fie taxate pe profit, si nu pe productie, cum se proceda pana acum.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

#petrol Ocean Arctic, #exploatare petrol Rusia, #licente forare companii straine, #investitii straine Rusia , #Companii offshore

Adaugă comentariu