Moody's a retrogradat banci si companii italiene

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:39

1461 citiri

Moody's a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel si ale altor banci si companii italiene, in urma revizuirii in scadere cu trei trepte a ratingului Italiei, in aceasta saptamana. 

Ratingul UniCredit pentru datorii si depozite pe termen lung a fost retrogradat cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "Prime-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody's a revizuit in scadere cu o treapta si ratingul pentru soliditate financiara la, "C-". Perspectiva pentru datoriile si depozitele pe termen lung este negativa.

Masura a avut loc in urma evaluarii in vederea unei posibile retrogradari, initiata in luna mai, si reflecta asteptarile ca banca sa fie nevoita sa isi imbunatateasca profitabilitatea relativ scazuta a operatiunilor principale din Italia intr-un mediul operational dificil.

Potrivit agentiei, profitabilitatea si calitatea activelor vor ramane o perioada de timp la un nivel corespunzator nivelului "C-" al soliditatii financiare.

Presiunile asupra profiturilor si calitatii activelor vor fi amplificate de masurile guvernamentale de austeritate din Italia si alte tari.

Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile si depozitele pe termen lung cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectiva negativa.

Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de masura. Agentia a modificat totodata perspectiva ratingului "C+" pentru soliditate financiara al Intesa Sanpaolo de la stabila la negativa. Calificativele bancii erau sub supraveghere din luna iunie.

Decizia de a schimba perspectiva ratingului pentru soliditate financiara reflecta expunerea directa a Intesa la obligatiunile suverane italiene si concentrarea operatiunilor pe piata interna, unde grupul obtine 77% din venituri. Moody's a retrogradat ratingul grupului energetic Enel pentru datoriile neasigurate cu prioritate la plata, de la "A2" la "A3", cu perspectiva negativa, in urma incheierii evaluarii incepute in iunie.

Agentia a explicat ca din cauza inrautatirii situatiei financiare a Italiei, probabilitatea ca Enel sa primeasca sprijin din partea guvernului italian in caz de nevoie a scazut semnificativ.

Din acest motiv, Moody's analizeaza ratingul Enel numai in baza situatiei financiare proprii a grupului.

Perspectiva negativa a ratingurilor reflecta incertitudinile sporite si tensiunile macroeconomice si cele legate de datoriile suverane din Italia si Spania, unde Enel detine compania Endesa.

Moody's a confirmat pe de alta parte ratingurile Assicurazioni Generali, la nivelul "Aa3" pentru soliditate financiara, "A1" pentru datorii negarantate cu prioritate la plata si "A2" pentru datorii subordonate, dar perspectiva a fost revizuita de la stabila la negativa.

Mentinerea ratingurilor reflecta opinia ca diversificarea si flexibilitatea produselor companiei o protejeaza intr-o anumita masura de presiunile legate de datoriile Italiei.

Moody's a coborat marti ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la "A2", cu perspectiva negativa, avertizand ca a remarcat o crestere semnificativa a riscurilor de finantare pentru tarile din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.

UniCredit, Intesa Sanpaolo, Generali si Enel desfasoara activitati in Romania. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#moodys, # retrogradare italia, # retrogradare banci italiene , #stiri Enel

Adaugă comentariu