Romania risca sa piarda peste 500.000 de locuri de munca daca liberalizeaza accelerat piata gazelor

Marti, 18 Martie 2014, ora 11:37

2057 citiri

Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale, a declarat, marti, Mihai Ivascu, secretarul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.

Liberalizarea totala a pietei industriale a gazelor, prevazuta pe 31 decembrie

'O asa-zisa liberalizare a pietei gazelor naturale din Romania va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la Produsul Intern Brut, prin inchideri de companii sau relocari in tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica', a aratat Mihai Ivascu, secretar general al CONPIROM.

'Dat fiind faptul ca autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci cand au decis, unilateral, liberalizarea accelerata a pietei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant international competent pentru a face o asemenea analiza. Rezultatele prezinta un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, in termen scurt, prin pierderi de sase miliarde de euro la PIB si cresterea numarului somerilor cu peste 500.000 de persoane', a adaugat el.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei industriale a gazelor agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, liberalizarea totala pentru industrie este prevazuta pentru 31 decembrie 2014, insa, la ultima vizita a delegatiei FMI, autoritatile romane si-au asumat liberalizarea pietei industriale cu sase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Agerpres

#Ivascu CONPIROM, #romania energie, #gaze romania , #Stiri energie

Adaugă comentariu