Tarile africane ne-o iau inainte la energie regenerabila: In Maroc se pun panouri fotovoltaice si pe moschei

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04

6511 citiri

Foto: Pixabay

Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.

El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.

"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.

El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.

"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune cresterea tintei. La o alta reuniune l-am intrebat pe domnul secretar de stat Visan ce vom face cu cota pe care o avem in strategie de 27% si a dat un raspuns rotund: 31-32%", a aratat presedintele PATRES.

Luni, organizatia Greenpeace a cerut de urgenta Parlamentului si Guvernului solutii pentru a permite persoanelor fizice sa poata instala panouri fotovoltaice si fara a avea autorizatie de constructie, intrucat procesul obtinerii acestei autorizatii este de durata, iar oamenii pierd fondurile europene si sa renunta sa mai devina prosumatori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#energie regenerabila Africa, #Maroc panouri fotovoltaice moschei , #Energie regenerabila

Adaugă comentariu