Fitch ar putea retrograda si alte tari din Europa de Est, dupa decizia privind Rusia

Joi, 05 Februarie 2009, ora 15:25

1458 citiri

Agentia de evaluare financiara Fitch estimeaza ca va face noi coborari ale ratingurilor in Europa emergenta, dupa ce a redus in aceasta saptamana ratingul Rusiei, a declarat azi Edward Parker,seful departamentului pentru economiile emergente, citat de Reuters.

Parker a spus ca, in contextul in care criza financiara se adanceste si in regiune exista noua tari cu perspective negative, calitatea creditelor dintr-o serie detari se deterioreaza.

"Estimez ca vom mai efectua revizuiri in scadere ale ratingurilor", a declarat acesta intr-un interviu pentru Reuters.

Oficialul Fitch a spus ca adancirea crizei economice si cresterea ratei somajului in regiune au accentuat riscurile de instabilitate politica si posibilitatea ca guvernele sa nu ia masuri de austeritate pentru a nu contribui la nelinisti.

"In mod clar va exista o majorare a riscurilor politice", a spus Parker. "Evident, socurile politice sunt adesea imprevizibile prin natura lor, insa vom fi preocupati in general de riscul ca guvernele sa nu poata aplica politici prudentesi responsabile", a spus acesta.

Acesta nu a precizat care tara ar putea urma Rusiei, ce a inregistrat ieri prima coborare a ratingului Fitch din ultimii zece ani, pe fondul scaderii rezervelor, problemelor cu care se confrunta companiile si sectorul bancar.

Parker a spus totusi ca Fitch monitorizeaza indeaproape raportul acordului dintre Fondul Monetar International (FMI)si Ucraina.

Fitch a anuntat anterior ca orice esec al acordului va duce la o noua coborare a ratingului Ucrainei, care a fost afectata de o depreciere a monedei si de recesiune, dupa ce industria otelului si sectorul bancar au suferit de pe urma crizei financiare mondiale.

In schimb, Fitch a precizat ca Turcia ar putea fi capabila sa isi mentina ratingul actual fara un acord cu FMI. Turcia s-a retras din dicutiile cu FMI inainte de alegerile locale.

"Consideram ca un acord cu FMI ar fi o dezvoltare pozitiva pentru Turcia", a spus Parker, "insa chiar daca nu s-a ajuns la o intelegere, ar putea gasi alte surse de finantare, decizia nefiind suficienta pentru o revizuire a ratingului".

In contextul in care statele baltice au intrat, de asemenea, in recesiune, unii analisti considera ca valutele, fixate la euro sau tranzactionate intr-o marja redusa, ar putea sa se deprecieze, ceea ce ar avea un efect negativ asupra ratingurilor.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#coborare, #fitch, #rating, #retrogradare, #rusia , #stiri FMI

Adaugă comentariu