FMI amana cu 4 luni termenul pentru amendarea legislatiei bancare

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 11:40

1450 citiri

FMI a amanat termenul limita pana la care Romania trebuie sa modifice legislatia privind insolventa bancara la 31 martie 2010, se arata in scrisoarea de intentie, care precizeaza ca sistemul bancar a suportat relativ bine socul contractiei economice, in ciuda cresterii creditelor neperformante, informeaza NewsIn.

Conform primei scrisori de intentie a Romaniei catre Fondul Monetar International (FMI), din primavara, Romania s-a angajat sa amendeze pana la 30 noiembrie 2009 legislatia bancara si privind falimentele firmelor, pentru a evita dificultatile pentru sectorul bancar.

Amanarea este motivata de autoritatile romane prin faptul ca modificarea reglementarilor interne, cu mentinerea lor in cadrul cerinetlor UE, "s-a dovedit mai complexa decat se anticipa".

"Ne asteptam acum sa finalizam procesul la inceputul lui 2010 (finalul lui martie 2010 obiectiv structural)", potrivit scrisorii de intentie.

Astfel, noua legislatie va specifica in mod clar momentul in care se va numi un administrator special, conform reglementarilor, caruia i se va atribui capacitatea de a implementa prompt masuri de restructurare, ce includ achizitii, vanzari de active, transferul depozitelor si deprecieri de capital pentru a absorbi pierderile.

De asemenea, noua lege va oferi protectie speciala administratorului si va oferi prioritate solicitarilor deponentilor si Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

"Legea va da administratorului special autoritatea de a se intalni cu toata conducerea bancii cu putere de decizie, inclusiv cu Adunarea Generala a Actionarilor", se mai arata in scrisoarea de intentie.

Expunerile grupurilor pe Romania au fluctuat, in ciuda angajamentelor

Pe de alta parte, in ciuda cresterii creditelor neperformante de la 4,7% la 11,8% in totalul creditelor in perioada iunie 2008 - iunie 2009, "nivelul acestora este inca sustenabil, iar sistemul ramane usor profitabil".

Sistemul bancar romanesc a suportat "relativ bine" socul generat de contractia activitatii economice peste asteptari, se arata in n noua scrisoare de intentie, care o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara.

Cu toate acestea, documentul mentioneaza ca expunerile grupurilor bancare pe Romania au fluctuat, in ciuda angajamentelor pe care si le-au asumat in cadrul intalnirilor de la Viena si Bruxelles, "si suntem in proces pentru definirea si implementarea unui format de raportare clar, care va permite BNR sa monitorizeze mai bine evolutia acestor expuneri".

De asemenea, documentul aminteste ca BNR si-a sporit puterile pentru a putea cere majorari de capital si restrictionarea distribuirii de dividende in cazul institutiilor de credit cu probleme, precum si de ordonanta guvernului din iunie, ce presupune alinierea la directivele UE privind reducerea perioadei pentru rambursarea depozitelor garantate pana la cel mult 20 de zile.

"Pentru gospodariile supraindatorate, bancile au implementat o abordare descentralizata pentru restructuare si rescadentare, pentru a mentine disciplina creditarii. Nu credem ca este necesara o actiune publica in acest moment, dar vom incuraja bancile sa continue eforturile de restructurare si vom monitoriza rezultatele indeaproape", mai arata scrisoarea de intentie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând

Sursa: Business24

#legislatie bancara, # amendare, # fmi, # creditare, # expuneri, # banci , #stiri FMI

Adaugă comentariu