FMI: sectorul financiar, "calcaiul lui Ahile" al redresarii economice

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 16:59

1810 citiri

Sectorul financiar ramane "calcaiul lui Ahile" ale redresarii economice, potrivit unui raport al Fondului Monetar International, care anticipeaza o imbunatatire treptata a stabilitatii financiare la nivel mondial, odata cu redresarea economica, dar si mentinerea unor riscuri substantiale, transmite Mediafax.

In lipsa consolidarii capitalurilor, sistemele bancare raman expuse socurilor de finantare, care ar putea spori presiunile de reducere a indatorarii, cu impact asupra finantelor publice si redresarii, se arata in raportul FMI privind stabilitatea sectorului financiar global.

Fondul avertizeaza ca riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat, intrucat pietele continua sa isi concentreze atentia pe datoriile publice ridicate, dinamicile necorespunzatoare de crestere si impactul asupra sectorului bancar.

Raportul subliniaza necesitatea intensificarii masurilor de controlare a riscurilor in economiile avansate si emergente, de rezolvare a problemelor declansate de criza in sistemul bancar si introducerea unor noi reglementari pentru asigurarea stabilitatii financiare.

Progresele in directia asigurarii stabilitatii sectorului financiar au fost intarziate, dupa raportul precedent al FMI din aprilie.

Agitatia de pe piata datoriilor suverane din Europa a subliniat vulnerabilitatea sporita a finantelor bancilor si statelor si a reamintit legaturile stranse dintre acestea, ca si potentialul de extindere transfrontaliera a problemelor.

De asemenea, garantiile implicite si explicite acordate sistemelor bancare au subliniat temerile legate de transferul riscurilor intre banci si state.

Programele coordonate de sprijin si reformele bugetare in tarile cu cele mai mari dificultati de finantare au contribuit la calmarea pietelor, se arata in raport.

Raspunsul hotarat al liderilor europeni a contribuit la stabilizarea pietelor finanicare si la reducerea riscurilor asociate.

Chiar si asa, riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat in conditiile in care pietele continua sa urmareasca indeaproape evolutia datoriilor publice.

Eforturile guvernelor de a solutiona, credibil, temerile privind sustenabilitatea bugetelor sunt ingreunate de incertitudinile legate de perspectivele de crestere.

Temerile referitoare la sustenabilitatea datoriilor, pe termen mediu, pot conduce la dificultati de finantare pe termen mediu, in cazul rostogolirii unor datorii publice mari si al unor conditii dificile pe piata.

FMI a revizuit in scadere costul revizuirii in scadere a activelor si al provizionaloer de imprumuturi din perioada 2007-2010 la 2.200 miliarde dolari, de la nivelul de 2.300 miliarde dolari estimat in aprilie.

Bancile au facut progrese in privinta revizuirii activelor, peste trei sferturi fiind deja raportate.

Fondul anticipeaza o consolidare a situatiei financiare a bancilor, odata cu redresarea economica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro

Sursa: Business24

#fmi, #sector, #financiar, #redresare, #economica , #stiri FMI

Adaugă comentariu