Italia a intrat in cea mai grava recesiune din ultimii 16 ani

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 15:17

4835 citiri

A patra mare economie a Europei a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a scazut pana la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, conform unei estimari a Institutului National de Statistica (ISTAT), transmite AFP

Istat a confirmat ca, in perioada iulie-septembrie 2008, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,5 procente comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a scaderii exporturilor si investitiilor. Este cel mai mare declin inregistrat de Italia dupa 1998. In trimestrul al doilea economia Italiei a inregistrat o crestere negativa de 0, 4 procente.

In ritm anual, trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul trei 2007, PIB al Italiei s-a contractat cu 0,9 procente, a confirmat astazi Istat.

Exporturile au scazut cu 1,6 procente in trimestrul al treilea, in timp ce investitiile totale, care includ si sectorul transporturilor, s-au redus cu 1,9 procente. Institutul national de statistica a apreciat ca, si in conditiile in care, in trimestrul patru, PIB va inregistra o crestere zero, pe ansamblul anului 2008 Italia va inregistra un recul al PIB de 0,3 procente.

Luna trecuta, un oficial Istat a declarat ca economia Italiei trece in prezent prin cea mai grava recesiune de dupa 1992, an in care PIB s-a contractat timp de trei trimestre consecutive. Tot luna trecuta guvernul de la Roma a anuntat un plan de stimulare a economiei care sa contracareze recesiunea, plan ce va include si masuri de sprijinire a sectorului bancar, in valoare de pana la 12 miliarde de euro.

In ultimele sale prognoze, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a anuntat ca se astepta i in cazul Italiei la un recul al PIB de 0,4 procente in acest an si o contractie de un procent in 2009. La randul sau,Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza un recul de 0,2 procente in 2008 si de 0,6 procente in 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu