Nica: Guvernul a evitat un dezastru

Luni, 10 August 2009, ora 16:42

1564 citiri

Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, dupa BPN al PSD, ca masurile luate de Guvern au fost credibile si au dus la evitarea unui dezastru, dovada fiind acceptul "extraordinar" al FMI de a finanta deficitul bugetar.

Nica a spus ca, avand "un guvern puternic", Romania a evitat, in 2009, un "dezastru", inregistrand, in locul unei contractii economice prognozate la 14% din PIB, una de doar 8%, precizeaza Mediafax.

"Faptul ca masurile luate de Guvern au fost credibile a facut sa beneficiem de aceasta finantare extraordinara, pentru ca nu sta in obiceiul Fondului Monetar International sa accepte sa finanteze si deficitul bugetar", a adaugat el.

De altfel, anterior, si premierul Emil Boc s-a exprimat in aceeasi nota, in ceea ce priveste contractia economica.

Boc a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca Romania ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", daca Guvernul nu adopta masurile economice pe care le-a luat incepand cu decembrie 2008 si continuand cu cele din 2009.

"Daca nu am fi luat aceste masuri pe care le-am luat, vreau sa stiti ca Romania avea un deficit de aproape minus 14, daca nu lua masurile pe care le-a luat incepand chiar cu decembrie 2008 si continuand cu 2009 si continuand cu alte masuri rationale", a spus Boc, dupa sedinta coalitiei.

Misiunea FMI va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat seful delegatiei FMI la Bucurest, Jeffrey Franks.

"Ministerul Finantelor va trebui sa acceseze mai multe fonduri de pe piata pentru a finanta acest deficit, dar FMI va acoperi o parte importanta din diferenta. De asemenea, ne gandim si la faptul ca executia bugetara va fi sprijinita si de ceilalti parteneri ai acordului, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a afirmat Franks.

FMI a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%, negociata in martie pentru acordul incheiat intre autoritatile romane si institutia financiara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#nica, #guvern, #fmi , #stiri FMI

Adaugă comentariu