Investitorii straini acuza sistemul de achizitii, Parlamentul invoca...un blocaj legislativ

Autor: Alexandra Grigore

Luni, 18 Martie 2013, ora 17:00

2329 citiri

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a tras un semnal de alarma in privinta sistemului greoi de achizitii, din cauza caruia numeroase proiecte importante sunt abandonate.

In replica, presedintele Comisiei pentru politica economica, din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, sustine ca sunt propuneri legislative pentru remedierea sistemului de achizitii, dar ca "sunt blocate de contestatii".

Consiliul Investitorilor Straini a facut o lista cu principalele nemultumiri, la loc de frunte aflandu-se sistemul achizitiilor publice, despre care spun ca impiedica absorbtia fondurilor europene.

Mai mult, intr-o informare oficiala, investitorii spun ca Romania risca sa piarda fondurile europene alocate daca nu reuseste sa asigure un "salt de absorbite cat mai curand". In perioada 2007-2014, statul roman a fost codasa Europei, cu cel mai mic nivel de absorbtie a fondurilor europene acest moment, de 12%.

"Cauzele sunt mai multe"

Consultantul pe fonduri europene Cosmin Dragoi este de acord ca nivelul este foarte mic, dar nu crede ca principalul vinovat este sistemul de achizitii publice, ci mai degraba proasta organizare a autoritatilor de management. Si salariile mici sunt o problema, apreciaza consultantul, pentru ca inevitabil atrag incompetenta. "Nu poti sa aduci oameni buni pe salariul minim pe economie", subliniaza el.

Solutiile propuse de Cosmin Dragoi vizeaza, in primul rand, opimizarea sistemului procedural, reducerea termenelor de evaluare si documentatia. Ar mai trebui ajustate procedurile de aprobare si de contractare.

Proiectul de reamenajare a Pietii Unirii din Timisoara, cu fonduri europene, abandonat pana in 2014

"La investitiile mari sunt proceduri care dureaza ani de zile si nu fac decat sa blocheze absorbtia fondurilor europene", reaminteste Dragoi.

Acesta adauga ca optimizarea procedurilor nu se poate face decat printr-un acord in colaborare cu autoritatile europene. "Acordul nu vine decat pe fundalul unei bune intentii, ori daca ne gandim la ghidul solicitantului aprobat pentru Romania si vedem la ce volume am ajuns pe perioada anterioara de alocare financiara, ne dam seama ca buna vointa asta nu este cea mai evidenta".

Schita cartierului Bacioaia, din Roman, Piatra Neamt, abandonat din cauza lipsei de fonduri europene

Nu poti sa pierzi ce nu ai

Dragoi nu isi face griji ca Romania ar putea pierde fonduri europene, pentru ca "nu poti sa pierzi ce nu ai".

"Noi am avut fonduri europene in procent de 10% ce ne-a fost alocat, deci nu riscam sa pierdem, ci riscam sa nu ne mai fie alocati, pentru ca de avut nu am avut niciodata, cu exceptia celor 10% absorbiti. Este inutil ca pe urmatoarea perioada de alocare avem 40 de miliarde, daca avem procedura blocata si nu ii putem absorbi".

Ni se ofera o suma fabuloasa, din care nu putem absorbi decat foarte putin, rezuma consultantul situatia fondurilor europene.

Proiecte valoroase pierdute din cauza investitiilor tarzii

"In Austria, poti sa incepi investitia in momentul in care ai depus proiectul. Ti se aproba, ai terminat investitia si apoi ti se ramburseaza banii", explica Dragoi. O solutie extrem de eficienta, care deblocheaza multe aspecte deficitare ale sistemului.

Mai ales ca anumite proiecte isi pierd din valoare daca investitiile sunt facute prea tarziu. "Exista riscul ca proiectele sa fie abandonate, daca primesc aprobarea de finantare dupa un an si jumatate, pentru ca piata isi pierde din valoare, iar echipamentele sunt depasite".

Mihai Tudose:"Problema este la contestatii"

Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, recunoaste ca sistemul trebuie imbunatatit si mentioneaza ca sunt mai multe initiative in acest scop, dar ca "problema este la contestatii". Tudose nu stie cand va fi apobata imbunatatirea sistemului dar spune ca "va fi cat de curand".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine

Sursa: Business24

#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene romania, #investiti straine directe , #Accesare fonduri europene

Adaugă comentariu