Noii membrii UE au absorbit intre 2004-2006 sub 10% din fondurile structurale pentru cresterea competitivitatii

Joi, 08 Februarie 2007, ora 14:00

1209 citiri

Statele care au intrat in Uniunea Europeana in mai 2004 au absorbit pana la sfarsitul anului 2006 sub 10 la suta din fondurile structurale alocate pentru cresterea competitivitatii, a declarat joi, pentru Rompres, Dorina Muntean, consilier al Autoritatii de Management pentru programul operational sectorial de crestere a competitivitatii, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Ea a precizat ca acest procentaj se refera la platile efectuate pentru proiecte in perioada 2004-2006, in timp ce la valoarea contractata gradul de absorbtie este mai mare, dar se situeaza oricum sub 40 la suta.

Romania se pregateste sa absoarba fonduri structurale UE pentru cresterea competitivitatii, in perioada 2007-2013, in valoare totala de 2,554 miliarde euro, programul avand ca axe prioritare dezvoltarea unui sistem inovativ de productie (31 la suta din totalul fondurilor), cercetare-dezvoltare si inovare (21 la suta), IT&comunicatii (15 la suta), eficienta energetica (25 la suta), promovarea Romaniei ca destinatie turistica (cinci la suta), asistenta tehnica (trei la suta).

Muntean a apreciat ca gradul de absorbtie cel mai mare va fi la proiectele pentru IMM-uri si a adaugat ca statele care au intrat in UE in 2004 au absorbit cele mai mari sume la proiectele pentru investitii productive (prima axa prioritara a programului).

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice, documentul fiind transmis la Bruxelles. Negocierile asupra acestui program cu Comisia Europeana nu pot depasi mai mult de patru luni.

Autoritatile romane au mai avut negocieri informale cu reprezentantii CE asupra programului, deoarece Romania nu era inca stat membru UE.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

Adaugă comentariu