Succesul in absorbtia fondurilor UE depinde de profesionalismul companiilor de consultanta

Marti, 25 Martie 2014, ora 17:00

2437 citiri

Conditia pentru o absorbtie eficienta a fondurilor europene este atragerea unor companii de consultanta solide, inteligente care au dovedit ca au initiat si implementat proiecte de succes pentru clientii lor in perioada precedenta, este de parere Marius Bostan, Senior Partner al VMB Partners si Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri.

"Cunoasterea bunelor practici alaturi de lectiile invatate in proiectele anterioare sunt temelia pentru o utilizare eficienta a fondurilor europene, iar capacitatea de management alaturi de cofinantare vor face diferenta intre campionii din 2020", a precizat Marius Bostan.

Legat de proiecte integrate in zone urbane unde in competitia globala unele orase castiga iar altele pierd, Nicolae Taralunga, Director General IHS Romania a precizat ca "dezvoltarea urbana nu se petrece in afara procesului de formulare si implementare a proiectelor. Acestea contribuie la schimbarea calitatii vietii, la dinamica economica si la rezolvarea sau atenuarea unor aspecte sociale proprii oraselor".

Acesta a punctat elementele care contribuie la realizarea unui proiect in peisajul dezvoltarii durabile, cum ar fi: identitatea si problematica urbana, parteneriatul factorilor interesati in realizarea proiectelor, coordonarea instrumentelor de planificare spatiala, managementul resurselor umane si institutionale, precum si al resurselor patrimoniale si financiare.

Solutii de informare si educare a personalului implicat in derularea proiectelor

In cadrul celei de a doua sesiuni au fost prezentate atat solutii de informare si educare a personalului implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene cat si metode de rezolvare a finantarii si cofinantarii unor astfel de programe.

"Pe de o parte, solutiile de digital learning pot contribui la dezvoltarea competentelor de specialitate la nivelul personalului implicat in managementul si implementarea fondurilor europene si, pe de alta parte, acestea constituie o oportunitate pentru modernizarea sistemului de invatamant si de formare profesionala din Romania" , a explicat Raluca Mihaila, consultant in cadrul Lattanzio Learning.

Sistemul de invatare online aplicat la nivelul administratiilor publice, dar si al beneficiarilor de proiecte si-ar putea gasi finantare prin axa Asistenta Tehnica din cadrul programelor operationale. In acest fel, un numar foarte mare de persoane din intreaga tara ar putea avea acces la informatii de ultima ora pentru domeniul de activitate specific.

Legat de finantarea proiectelor publice, in cadrul conferintei au fost detaliate avantajele parteneriatului public privat. Acesta a fost folosit la scara larga, in ultimele decenii, in Europa si America de Nord, in cadrul strategiilor de implicare a sectorului privat in finantarea si implementarea marilor proiecte publice.

"Parteneriatul public privat trebuie considerat o alternativa de finantare si implementare a proiectelor de interes public si in Romania, in special in domeniul infrastructurii, intr-o perioada in care autoritatile romane se confrunta cu lipsa disponibilitatilor bugetare, dificultati in accesarea fondurilor europene, precum si cu lipsa unor capabilitati necesare unui management eficient al proiectelor. Autoritatile trebuie sa invete din esecurile anterioare si sa se mobileze astfel incat sa putem vorbi, cat mai curand, de un 'success story' romanesc. Indiferent de lipsurile legislative, exista solutii in masura a facilita implementarea unor structuri de proiect care sa permita satisfacerea nevoilor de dezvoltare atat in ceea ce priveste proiecte de interes national cat si proiecte ale comunitatilor locale", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in parteneriat public privat si concesiuni.

Cei mai buni specialisti si consultanti in domeniul dezvoltarii locale, alaturi de peste 70 de repezentanti ai autoritatilor publice locale, Primarii si Consilii Judetene s-au intalnit cu ocazia Conferintei "Pregatire 2014-2020. Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati", scopul fiind acela de a gasi cele mai cele mai bune metode de initiere si dezvoltare ale unor noi proiecte de succes, plecand de la experientele anterioare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro

Sursa: Business24

#finantari europene, #proiecte fonduri europene Romania, #absorbtie fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene

Adaugă comentariu