Record de trei miliarde de euro in negotul cu Rusia

Sambata, 09 Iulie 2005, ora 01:07

1124 citiri

Schimburile comerciale dintre Romania si Rusia din acest an vor depasi suma de 3 miliarde de euro, a anuntat, ieri, vicepremierul George Copos, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare in domeniul economic intre cele doua state.

Copos a precizat ca este prima data dupa 1990 cand valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua state atinge aceasta suma. Din partea Federatiei Ruse, documentul a fost semnat de Leonid Reiman, ministrul Tehnologiilor informationale si Comunicatiilor. Tot ieri a fost reluata, dupa 2 ani activitatea Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica, aflata la cea de-a saptea sesiune.

A"Cred foarte mult in relatiile economice cu cu Federatia Rusa. Chiar daca Romania este membru NATO si o sa fie membru UE, este de dorit ca tara noastra sa aiba relatii economice stranse cu RusiaA", a declarat, la finalului ceremoniei de semnare a protocolului Copos.

Vicepremierul roman a recunoscut insa ca, in prezent balanta comerciala dintre cele doua state se inclina in favoarea Rusiei. Pentru a remedia situatia, potrivit protocolului, vor fi realizate actiuni de cooperare care sa determine cresterea substantiala a exporturilor romanesti in Rusia, dar si diversificarea exporturilor ruse si asigurarea unei stabilitati a livrarilor reciproce de marfuri. A"Desi acum majoritatea exporturilor Romaniei merg spre UE, piata rusa reprezinta o sursa de dezvoltare pentru companiile romanestiA", a afirmat, la randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care si-a exprimat dorinta ca firmele romanesti sa se orienteze si spre aceasta piata.

In cadrul sesiunii de ieri a Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica au fost discutate posibilitatile de incheiere a unor acorduri economice bilaterale sie de constituire a unor firme mixte romano-ruse. Romania doreste cresterea exporturilor de cereale catre Federatia Rusa: grau, secara, orz, orzoaica, porumb, soia. Alte domenii in care se doreste imbunatatirea colaborarii sunt viticultura, zootehnia, medicina veterinara, inclusiv prin schimburi de publicatii de specialitate si vizite reciproce ale specialistilor.

Averea

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu