Romania risca sa nu respecte obiectivele fiscale convenite cu FMI

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 13:37

1020 citiri

Riscurile ca deficitul bugetar pentru acest an sa ajunga in intervalul 8,5-9% din Produsul Intern Brut (PIB) sunt tot mai ridicate, diminunand perspectivele Romaniei de a se incadra in obiectivele fiscale convenite cu FMI, se arata intr-o analiza ING.

Guvernul a convenit cu FMI, in urma primei evaluari a acordului stand-by de finantare, o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru anul 2009, majorand obiectivul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, transmite Mediafax.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marti, ca deficitul bugetar dupa primele noua luni a ajuns la 5% din PIB, si a adaugat ca estimeaza ca deficitul va fi mai mic decat tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 5,4% din PIB.

"Din moment ce, in trecut, ministrul Finantelor a subestimat evolutiile lunare ale deficitului in comentariile sale spontane, anticipam ca deficitul sa fie mai apropiat de 5,4% din PIB decat de 5% din PIB. Desi mentinem estimarea privind un deficit public de 7,7% din PIB pentru acest an, riscurile ca indicatorul sa ajunga in intervalul de 8,5-9% din PIB devin tot mai probabile. Acest scenariu creste sansele de depasire a obiectivului de 7,3% din PIB convenit cu FMI/UE", se arata intr-un raport ING.

Dupa primele opt luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 4,5% din PIB, in urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul inregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Business24

#economii, #fiscale, #ing, #obiective, #pib, #romania , #stiri ING

Adaugă comentariu