Cea mai scumpa pictura din lume, expusa pentru prima oara in public

Luni, 07 Martie 2011, ora 22:33

2437 citiri

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vandut recent pentru cel mai mare pret obtinut vreodata intr-o sedinta de licitatie, este expus pentru prima oara in public la Londra, incepand de luni, la muzeul Tate Modern, informeaza Mediafax. 

Acest tablou dateaza din 1932 si nu a mai fost prezentat pana in prezent in capitala britanica.

Panza a putut fi admirata o singura data, in 1961, in timpul manifestarilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversari a lui Picasso.

Pictura a fost achizitionata de un colectionar privat a carui identitate nu a fost dezvaluita, in cadrul unei licitatii organizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de 106,5 milioane de dolari, un pret niciodata atins de o opera de arta.

Tabloul a fost imprumutat celebrului muzeu londonez si va fi expus intr-o sala speciala ce ii este consacrata operelor pictorului.

Tabloul o prezinta pe Marie-Therèse Walter, amanta si muza pictorului, care pozeaza goala in fata artistului.

Picasso a cunoscut-o pe tanara de 17 ani in anul 1927, pe cand el era in varsta de 45 de ani. Relatia lor a fost pastrata in mare secret timp de multi ani, din cauza faptului ca renumitul artist era casatorit, dar si pentru ca "muza" lui era foarte tanara.

Abia dupa ce pictura a fost expusa intr-o retrospectiva a operelor lui Picasso, sotia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat ca in viata sotului ei exista o alta femeie, iar mariajul lor s-a destramat la scurt timp dupa aceea.

Marie-Therese Walter a avut o fiica, Maya, cu Pablo Picasso si a reprezentat sursa de inspiratie pentru alte doua lucrari celebre pictate tot in anul 1932 - "Le Rêve" si "La Lecture". 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând

Sursa: Business24

#pablo picasso, #tablou, #pictura, #record, #cea mai scumpa pictura , #Stiri International

Adaugă comentariu