China asigura SUA ca nu va folosi metalele rare drept instrument economic

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 00:26

1157 citiri

China a dat sambata asigurari Statelor Unite ca nu va folosi metalele rare, care intra in componenta produselor de inalta tehnologie, drept instrument politic sau economic, a declarat un oficial american dupa o intalnire a ministrilor de Externe din cele doua tari, transmite Reuters citat de Mediafax. 

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton si ministrul chinez de Externe Yang Jeichi s-au intalnit la summitul Asiei de Est de la Hanoi.

Statele Unite au fost deranjate de o decizie a Chinei de a reduce cotele exporturilor de metale rare si de suspendare a livrarilor catre Japonia, cu care se afla intr-o disputa teritoriala referitoare la niste insule din Marea Chinei.

Oficiali chinezi au declarat recent ca nu se vor folosi de faptul ca tara lor livreaza peste 90% din metalele rare utilizate pentru lasere, computere si componente electronice. Preturile insa au urcat, iar companiile incearca sa gaseasca surse alternative de aprovizionare.

"Secretarul Clinton a solicitat clarificari privind politica guvernului chinez in domeniul exporturilor de metale rare si a primit asigurari", a declarat un oficial american.

O a doua sursa a spus ca Yang a aratat clar ca China nu se va folosi de minerale ca de un instrument politic, economic sau comercial. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#china, #sua, #metale rare, #instrument politic , #China

Adaugă comentariu