Coreea de Nord incearca sa evite intrarea in colaps financiar: vinde aur

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 14:30

1449 citiri

Coreea de Nord a inceput sa vanta cantitati mari de aur Chinei, intr-o incercare de a iesi din criza economica, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relateaza agentia sud-coreeana Yonhap in pagina electronica.

Vanzarea ar putea sa indice iminenta unui colaps economic, in contextul in care este contrara ordinului lui Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, de a nu vinde aurul tarii, potrivit surselor citate.

"De mai multe luni, Coreea de Nord a inceput sa-si vanda pana si aurul", a declarat o sursa sub protectia anonimatului. "Vanzarile de aur catre straini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord in criza", a adaugat aceasta sursa.

Este pentru prima data cand Phenianul a vandut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfarsitul lui 2011, dupa moartea tatalui sau, a mai precizat sursa citata.

Potrivit unor date de la Guvernul sud-coreean, regimul stalinist detine aproximativ 2.000 de tone de rezerve de aur, in valoare de cel putin opt miliarde de dolari.

Situatia economica a Coreei de Nord s-ar putea inrautati in urma destiturii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, avand in vedere ca el coordona toate proiectele economice cu alte tari, a declarat alta sursa.

Un colaps economic al Coreei de Nord ar putea conduce la o cooperare mai importanta cu Coreea de Sud, dar si la sporirea riscului unor provocari de natura militara la adresa Seulului, in opinia unor experti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Mediafax

#Coreea aur, #Coreea de Nord colaps economic, #cooperare Coreea , #Stiri International

Adaugă comentariu