Dimitri Medvedev: PIB-ul Rusiei va creste cu cel mult 2% in 2013

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:10

1389 citiri

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat luni ca in acest an economia rusa va inregistra o crestere de 2% "in cel mai bun scenariu", adica un ritm de crestere semnificativ mai mic decat cel inregistrat in anii precedenti, ca urmare a conjuncturii internationale negative, transmite AFP.

Potrivit datelor statistice, economia rusa a inregistrat o crestere anuala de 1,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 1,6% in primul trimestru.

"In primele opt luni ale acestui an, PIB-ul Rusiei a crescut cu 1,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de o crestere de 4,5% inregistrata in 2012. Asteptarile pentru acest an fluctueaza, insa in cel mai bun scenariu va fi vorba de o crestere in jurul a 2%", a spus Dmitri Medvedev la o reuniune dedicata investitiilor straine in Rusia.

"Unul din factorii principali este situatia economica externa, avand in vedere faptul ca economia noastra este una orientata spre exporturi", a adaugat Medvedev, explicand motivele incetinirii economiei rusesti.

Guvernul rus, care la inceputul anului miza pe o crestere economica de 3,6% in acest an, si-a revizuit de doua ori prognozele de crestere pentru 2013 si in prezent mizeaza pe un avans de 1,8%, dupa o crestere de 3,4% in 2012 si una de 4,3% in 2011.

Cu toate acestea, saptamana trecuta vice-ministrul Economiei, Andrey Klepach , a apreciat ca prognoza oficiala este una "optimista", avertizand ca stagnarea economiei a continuat in vara acestui an in pofida sperantelor pentru o relansare.

Rusia este cel mai mare producator mondial de energie, iar exporturile de materii prime si hidrocarburi asigura jumatate din veniturile la bugetul federal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând

Sursa: Agerpres

#crestere economica Rusia, #evolutie economie Rusia, #exporturi rusia , #Rusia

Adaugă comentariu