Draghi: Statele din zona euro trebuie sa lase in urma "lumea basmelor"

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22

1963 citiri

Foto: Reuters

Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.

"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.

Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.

Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.

Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.

Anuntarea planului a fost, insa, suficienta pentru a reduce presiunea din piata financiara asupra Spaniei si Italiei.

"Efectul de inceredere al programului a fost semnificativ", a declarat Draghi.

Seful bancii zonei euro a indemnat guvernele sa continue cu implementarea uniunii bancare. Aceasta trebuie sa se aplice tuturor bancilor, pentru a evita fragmentarea sectorului.

Pozitia lui Draghi pune BCE in contradictie cu Germania. Berlinul vrea ca supravegherea sistemului bancar de catre BCE sa se aplice doar marilor institutii de credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Mediafax

#interviu Mario Draghi, #declaratie Mario Draghi BCE, #criza zona euro, #uniune bancara UE, #control buget state UE, #criza datoriilor Europa , #UE

Adaugă comentariu