Increderea in economia romaneasca a crescut in aprilie mai lent decat media UE

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 17:19

1531 citiri

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in aprilie cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, intr-un ritm mai lent decat media Uniunii Europene (UE), unde increderea in economie a crescut cu 3,5 puncte, potrivit raportului prezentat miercuri la Bruxelles.

Astfel, in aprilie, indicele a urcat in Romania pana la 65,5 puncte, fiind mai ridicat decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in martie la 63,9 puncte, fapt ce denota revenirea - pentru prima data din mai 2007 - a increderii in economie la nivel comunitar, conform Newsin.

Cu toate acestea, in Romania indicele increderii in comertul cu amanuntul s-a diminuat cu 10 puncte fata de luna anterioara, cel in constructii a pierdut 4 puncte, in consum s-a redus cu doua puncte. In schimb, romanii arata o usoara revenire a increderii in industrie si servicii, indicatorul urcand cu cate trei puncte.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In constructii, indicatorul a continuat sa scada usor fata de luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Polonia (78,2 puncte), Finlanda (77,8 puncte) si Suedia (77,7 puncte).

In zona euro, increderea a sporit intr-un ritm mai mic decat la nivelul intregii UE, de 2,5 puncte, pana la 67,2 puncte.

Dintre statele membre mari increderea in economia Italiei a sporit cu 6,4 puncte, in cea a Marii Britanii, cu 5,1 puncte, a Olandei cu 4,2 puncte si a Spaniei cu 4,1 puncte.

Gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (34,5 puncte) si Slovenia (37,9 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#incredere, # economie, # crestere, # industrie, # servicii , #UE

Adaugă comentariu