Iranul vrea un termen clar de livrare al combustibilului nuclear rusesc

Luni, 25 Septembrie 2006, ora 14:08

847 citiri

Seful organizatiei iraniene a energiei atomice, Gholamreza Aghazadeh, a plecat, luni, spre Moscova pentru a stabili data la care va avea loc punerea in functiune a centralei nucleare de la Boucher, construita de companii ruse, a indicat agentia iraniana de stiri IRNA, conform AFP."Cu ocazia acestei calatorii vom discuta despre mijloacele prin care putem elimina obstacolele din calea punerii in functiune a centralei de la Boucher precum si despre inaugurarea transporturilor de combustibil", a declarat adjunctul lui Aghazadeh, Mohammad Saddi. "Cu toate ca Rusia, in perioada in care Agentia Federala Rusa a Energiei Atomice era condusa de Alexander Rumiantsev, a oferit Iranului o data la care vor incepe livrarile, dar acest termen nu a fost respectat", a adaugat acesta.

Rusia a semnat inca din 1995 un acord cu Iranul pentru construirea centralei nucleare de la Boucher, dar proiectul a suferit multe amanari, in special datorita presiunilor autoritatilor americane. Un purtator de cuvant al Rosatom, Serghei Novikov, a precizat in cursul saptamanii trecute pentru AFP ca "Rusia poate incepe livrarile de combustibil in cursul lunii martie 2007, cu sase luni inainte de data planificata a lansarii centralei, in septembrie".

Saddi si-a manifestat dorinta ca Moscova sa ofere un angajament clar pentru inceperea livrarilor de combustibil nuclear, conform agentiei IRNA.

Rusia a semnat un acord cu Iranul privind livrarea de combustibil nuclear, dar acest acord a fost facut sub presiunea Statelor Unite, care au insistat ca odata ce combustibilul va fi folosit va trebui sa fie trimis inapoi in Rusia, pentru a evita deturnarea acestui si folosirea in scopuri militare.

Iranul risca sanctiuni economice din partea Organizatiei Natiunilor Unite din cauza refuzului de a stopa programul de imbogatire a uraniului. Rusia, membru cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, este reticenta in privinta impunerii de sanctiuni impotriva Teherenului.

NewsIn

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu