Kazahstanul a devenit in acest an cel mai mare producator mondial de uraniu

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 13:00

1620 citiri

Kazahstanul a devenit cel mai mare producator de uraniu la nivel mondial in 2009, depasind Canada, dupa ce a majorat productia cu 63%, a anuntat miercuri compania miniera nationala din Kazahstan, citata de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Kazahstanul a extras 13.500 tone de uraniu pana la 21 decembrie si va extrage cel putin alte 400 tone inainte de sfarsitul anului, a anuntat compania Kazatomprom, intr-un comunicat.

Statul din Asia Centrala va majora productia de uraniu cu 29% anul viitor, la 18.000 tone, a mai preciat compania.

In acelasi timp, productia de uraniu a Canadei este estimata la 9.934 tone, iar cea din Australia - la 8.022 tone, a precizat Kazatomprom, citand o serie de previziuni realizate de Ux Consulting Co.

Pe teritoriul Kazahstanului se afla 15% din rezervele mondiale de uraniu.

Romania, care are nevoie de uraniu pentru centrala nucleara de la Cernavoda, negociaza cu Kazahstanul pentru a cumpara sau exploata uraniu din aceasta tara, declara in septembrie secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Productia de minereu de uraniu din Romania s-a diminuat constant in ultimul deceniu, ca urmare a inchiderii de capacitati de productie nerentabile si a epuizarii rezervelor.

Potrivit estimarilor, rezervele de minereu existente si exploatabile in Romania asigura cererea de uraniu natural doar pana in 2017, pentru functionarea celor doua reactoare de la Cernavoda.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#producator, # uraniu, # centrale, # Kazahstan , #Australia

Adaugă comentariu