Korodi: Fiecare stat UE trebuie sa-si gestioneze deseurile in imediata apropiere a generarii lor

Joi, 28 Iunie 2007, ora 19:07

1011 citiri

Romania sustine principiul potrivit caruia fiecare stat trebuie sa-si gestioneze propriile deseuri, in imediata proximitate a locului de generare, a aratat, joi, ministrul Mediului, Attila Korodi, care a participat la lucrarile Consiliului de Mediu de la Luxemburg. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Consiliul a luat in discutie Propunerea de Directiva privind deseurile, care vizeaza simplificarea legislatiei actuale in domeniul deseurilor si incurajeaza valorificarea materiala si energetica a deseurilor, precum si reutilizarea lor.

'Romania considera esentiala aplicarea principiului autosuficientei si proximitatii, potrivit caruia fiecare Stat membru trebuie sa-si gestioneze propriile deseuri, in imediata proximitate a locului de generare', a precizat ministrul Mediului.

Korodi a subliniat ca este nevoie ca toate statele sa identifice impreuna masuri, in special pentru reglementarea clara a exporturilor de deseuri, astfel incat fiecare tara sa dispuna de mijloace ferme de interventie in aceasta privinta.

'Exista o tendinta a statelor mai dezvoltate din Uniunea Europeana de a aduce spre tratare si depozitare deseuri in tarile mai sarace, intrucat costurile sunt mai mici', a remarcat ministrul Korodi.

In acest context, ministrul Mediului a precizat ca, in prezent, Romania nu dispune de capacitatea necesara pentru rezolvarea propriei probleme a deseurilor si are nevoie de de mai multe instrumente pentru a obiecta la transportul tuturor categoriilor de deseuri.

Ministrul Attila Korodi a exprimat aprecierea Romaniei pentru eforturile depuse de Presedintia germana in gasirea compromisului pentru acordul politic.

In cadrul reuniunii de joi, Consiliul a adoptat concluziile privind Comunicarea Comisiei asupra rezultatelor Revizuirii Strategiei Comunitatii, privind reducerea emisiilor de CO2 de la autovehicule si vehicule comerciale usoare, textul concluziilor fiind adoptat in forma sustinuta de Romania.

'Romania a sustinut obiectivul UE de 120 gCO2/Km, ca rezultat al masurilor integrate, precum si atingerea tintei de 130g CO2/km pana in 2012, cu specificatia ca acest obiectiv trebuie sa fie considerat ca responsabilitate a constructorilor, raportat la vanzarile lor anuale in Uniunea Europeana', se precizeaza in comunicatul MMDD.

De asemenea, in reuniunea Consiliului s-a realizat acordul politic privind Propunerea de Directiva referitoare la standardele de calitate a mediului in domeniul politicii apelor si modificarea Directivei cadru apa 2000/60/CE.

Acordul vine in intampinarea solutionarii aspectelor legate de poluarea transfrontiera, aducand un plus de claritate prevederilor existente in Directiva cadru apa.

Discutiile din plenul Consiliului continua, ca urmare a unei noi propuneri de compromis in ce priveste Directiva privind Deseurile. Alaturi de acest subiect, se afla in dezbatere si Propunerea de Regulament privind interzicerea exportului si stocarea in siguranta a mercurului metalic.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

Adaugă comentariu