Ministrii de externe ai UE sunt ingrijorati de programul nuclear al Iran

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 11:52

1203 citiri

Ministrii de externe din Uniunea Europeana isi vor exprima "ingrijorarea majora" in legatura cu ceea ce a fost descoperit de raportul AIEA in Iran, a declarat, luni, la Bruxelles, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a exprimat "serioase ingrijorari" in ceea ce priveste programul nuclear iranian, bazandu-se pe informatii "credibile" conform carora Teheranul lucreaza la fabricarea armei atomice, se arata intr-un raport dat publicitatii saptamana trecuta.

"Cred ca exista o ingrijorare majora care va fi exprimata astazi in legatura cu ce a fost descoperit de raportul AIEA (...) Va fi exprimata o ingrijorare reala. Trebuie sa decidem ce este nevoie sa facem pentru a transmite clar ca acest lucru (n.r. - obiectivul militar al programului nuclear iranian) este total inacceptabil", a afirmat Ashton, care a adaugat ca ministrii de externe "vor avea sansa sa analizeze cu atentie un raspuns la raportul AIEA".

In ceea ce priveste situatia din Siria, Catherine Ashton a subliniat nevoia unei cooperari stranse cu Liga Araba "pentru a incerca sa obtinem o rezolutie".

"Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a fost in contact cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a-i cere ajutor si consiliere in legatura cu ce se poate face pentru a-i proteja pe civili. Este important sa lucram impreuna indeaproape pentru a gasi cai de a sprijini ONG-urile de la fata locului", a mai spus sefa diplomatiei europene, care a precizat ca UE urmareste "cu atentie" situatia din Siria.

Siria a fost exclusa din Liga Araba, dupa ce a fost ceruta si retragerea ambasadorilor statelor arabe acreditati la Damasc, precum si instituirea de sanctiuni impotriva acestei tari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Agerpres

#Ashton program nuclear iranian, #raport AIEA program nuclear , #Iran

Adaugă comentariu