Paulson: vor mai avea loc falimente, in pofida aplicarii planului de salvare

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 09:37

1792 citiri

Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a declarat ieri, ca vor avea loc si alte falimente in Statele Unite, in pofida planului de salvare a bancilor, intrat in vigoare vineri, relateaza AFP.

"Chiar si cu noile instrumente ale Trezoreriei, unele institutii financiare vor da faliment", a recunoscut Paulson, care a subliniat ca este necesara rabdare pentru a se face fata turbulentelor de pe piete, "care nu se vor incheia rapid".


"Ne mai asteapta probleme majore ", a avertizat Paulson. Adoptarea planului de salvare a bancilor si aplicarea masurilor sale "nu vor duce la disparitia imediata a dificultatilor", a adaugat el.


Paulson a confirmat speculatiile analistilor care spun ca mai trebuie sa se astepte cateva saptamini inainte ca serviciile sale sa poata incepe sa cumpere activele bancilor cu probleme.


Paulson a mai spus ca marii trezorieri ai Grupului celor sapte tari cele mai industrializate, care se vor reuni vineri la Washington, vor discuta despre "modalitatile" de consolidare a eforturilor lor colective in conditiile crizei.

"La sfarsitul acestei saptamani ma voi intalni cu colegii mei din G7 pentru a discuta despre demersurile intreprinse de fiecare pentru a face fata acestei crize si despre modalitatile de consolidare a eforturilor noastre colective", a declarat Paulson.


Din G7 fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia. Bancile centrale din aceste tari - cu exceptia Bancii Japoniei - au scazut rata directoare a dobanzilor cu cateva ore inainte.


Unul dintre colaboratorii lui Paulson, subsecretarul Trezoreriei, David McCormick, a confirmat ca G7 va fi "concentrat pe conditiile economice actuale si pe evenimentele din pietele financiare". Tarile din G7 vor actiona "individual si colectiv pe patru fronturi: lichiditatea, capitalurile, stabilitatea pietelor si raspunsul lor in materie de reglementare", a explicat el.


Paulson a mai spus ca doreste organizarea unei reuniuni extraordinare a G20, structura ce reuneste tarile din G7 si tarile emergente. El a contactat in acest scop Brazilia, care prezideaza aceasta organizatie.

O astfel de reuniune, "care va include inalti responsabili financiari, bancheri si reglementatori ai economiilor emergente-cheie, ar dezbate modul in care ne putem coordona pentru reducerea efectelor turbulentelor de pe pietele mondiale si ale incetinirii economice din tarile noastre", a adaugat Paulson.


In afara de tarile din G7, G20 include Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu