Peste 4,5 milioane de produse fabricate din de carne de cal, vandute in 13 tari europene

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 08:11

3504 citiri

Scandalul european al carnii de cal fals etichetate vizeaza 750 de tone de carne care au servit la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vandute in 13 state europene, a declarat joi agentia franceza antifrauda, citata de AFP.

Agentia franceza de combatere a fraudei a facut cunoscuta amploarea traficului pe continentul european pentru prima data.

Conform autoritatilor franceze, societatea agroalimentara franceza Spanghero, furnizorul de carne pentru produsele congelate Findus, a "receptionat" in cursul a sase luni in pachete de 25 de kilograme 750 de tone de carne de cal, "cu eticheta vamala" ce corespundea carnii de cal asa cum o arata facturile confiscate intre un comerciant cipriot si societatea franceza.

Din aceste 750 de tone, 550 de tone au fost livrate fabricii din Luxemburg a Comigel cu eticheta "carne de vita origine UE", insa echipata cu un cod vamal ce semnala carnea de cal.

Aceste 550 de tone au servit apoi la fabricarea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vandute de Comigel catre cel putin 28 de companii in 13 state europene, conform directoarei agentiei de combatere a fraudelor, Nathalie Homobono.

Veterinari vor fi trimisi la sediile Spanghero. Dupa consultarea rezultatelor, guvernul va decide daca va retrage definitiv sau nu autorizatia sanitara a firmei, conform ministrului francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

Spanghero este vinovat de "frauda economica" si va fi anchetat, a declarat la randul sau Benoit Hamon, ministrul Consumului, care a promis "curatarea filierei".

Aceasta societate "stia ca revinde sub denumirea de carne de vita carnea de cal care venise cu eticheta vamala corespunzatoare", a mai declarat Hamon.

Societatea Spanghero, specializata in produsele alimentare si in carnea proaspata prelucrata (carne transata, hamburgeri, carnati si alte produse elaborate) a reactionat afirmandu-si "buna credinta". "Exista o ancheta in curs pentru a determina eventualele greseli si lipsuri", conform unui purtator de cuvant.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Mediafax

#scandal carne cal, #carne cal etichete false , #UE

Adaugă comentariu