Premierul chinez spune ca o crestere de 8% a economiei este posibila in 2009

Joi, 05 Martie 2009, ora 10:45

1498 citiri

Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat joi ca o crestere economica de 8% in 2009 poate fi atinsa, indicand ca guvernul nu are nevoie sa creasca pachetul de stimuli financiari in valoare de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari), relateaza Bloomberg.

"Este posibil sa atingem obiectivul de crestere economica", a declarat Wen. Statul are nevoi sa "schimbe evolutia economica negativa cat mai curand posibil", a mai spus acesta. Wen estimeaza ca economia Chinei va depasi recesiunea si a anuntat ca vrea sa "creasca semnificativ" investitiile, ceea ce a dus la cea mai puternica urcare a indicelui bursei chineze, Shanghai Composite, din ultimele patru luni.

Tinta de crestere economica de 8% este comparabila cu prognoza Fondului Monetar International, care asteapta o crestere cu 6,7%, cea mai mica din ultimele doua decenii.

In contextul in care 20 milioane muncitori din mediul rural, care si-au gasit locuri de munca in orase, sunt acum someri si 7,1 milioane de absolventi de colegiu isi cauta de lucru, autoritatile sunt ingrijorate din cauza pericolului unor revolte sociale.

Scaderea ratei de crestere economica a Chinei a exercitat "presiuni severe" asupra ratei somajului, a spus Wen, care a subliniat ca tara se confrunta cu dificultati si provocari fara precedent. Guvernul a anuntat ca va mari cheltuielile publice pentru siguranta sociala cu 32,6%, la 116 miliarde yuani in 2009, in principal pentru a mentine stabilitatea in regiunile din vestul si centrul statului. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor

Sursa: Business24

#economie, # stimuli, # somaj , #China

Adaugă comentariu