Presedintele Fed: Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza

Sambata, 23 August 2014, ora 12:26

1458 citiri

Foto: dcparking.org

Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza, a declarat vineri presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avertizat insa ca daca redresarea se va accelera, atunci institutia va incepe mai devreme majorarea dobanzilor.

Intr-un discurs sustinut la reuniunea anuala a bancilor centrale organizata de Fed la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat ca nu are o reteta simpla pentru politica monetara, in contextul unor incertitudini considerabile privind evolutia inflatiei si a somajului, scrie Mediafax.

Presedintele Fed a confirmat faptul ca incheierea programului de achizitie de active in scopul suplimentarii lichiditatilor va avea loc in octombrie.

In discursul consacrat pietei muncii si politicii monetare, Yellen a parut pentru prima oara mai putin dedicata protejarii pietei muncii in detrimentul combaterii inflatiei.

Ea a subliniat, asa cum a mai facut in mai multe randuri, ca rata somajului nu reflecta realitatea pietei muncii. Yellen a evocat numarul mare al locurilor de munca part-time si somerii descurajati, care au incetat sa mai caute un loc de munca.

In prezent, rata somajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an.

Pe de alta parte, Yellen nu a exclus ca inflatia sa se accelereze, afirmand ca salariile, care pana in prezent au avut o evolutie relativ liniara, ar putea sa creasca peste asteptari.

Cresterea preturilor din SUA este deocamdata sub obiectivul Rezervei Federale pe termen mediu, de 2%.

"Daca piata muncii va progresa peste asteptari, iar inflatia va creste, atunci majorarea dobanzilor ar putea interveni mai rapid", a aratat Yellen.

Presedintele Fed a recunoscut ca oficialii institutiei fac interpretari diferite ale evolutiei economiei americane si a subliniat dificultatile si complexitatea interpretarii relatiei dintre marja de resurse neutilizate ale pietei muncii si declansarea tensiunilor inflationiste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Mediafax

#criza sua, #piata muncii America, #criza piata muncii SUA , #America

Adaugă comentariu