Presedintele UE: Taxarea deponentilor in Cipru nu stabileste un precedent

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:39

1306 citiri

Decizia Ciprului de a impune pierderi deponentilor celor mai mari banci din tara nu stabileste un precedent pentru regiunea euro, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, transmite Bloomberg.

Ministrii de Finante din zona euro "au luat o decizie nefericita" cand au aprobat planul initial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat in UE, de 100.000 de euro, a aratat Van Rompuy.

Planul, respins de Parlamentul din Cipru, si acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele doua banci din tara nu reprezinta un pericol pentru alte natiuni, a afirmat Van Rompuy intr-un interviu acordat publicatiei belgiene De Zondag.

"Cipru este un caz special, din cauza marimii, structurii si caracteristicilor sectorului financiar", a aratat oficialul european, care a reiterat ca deponentii asigurati sunt protejati de legislatia comunitara.

Decizia Ciprului de a impune pierderi titularilor depozitelor de peste 100.000 de euro, in schimbul acordului de finantare de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, a agitat pietele financiare saptamana trecuta.

Deponentii Bank of Cyprus ar putea suporta pierderi de pana la 60%, potrivit bancii centrale cipriote. Laiki (Cyprus Popular Bank), a doua mare banca din tara, va fi divizata intr-o banca "buna", care va prelua depozitele de sub 100.000 de euro, si o banca "rea" care va include restul activelor. Bank of Cyprus va prelua ulterior activele bancii bune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Business24

#taxare deponenti Cipru, #taxare deponenti zona euro , #Cipru

Adaugă comentariu