Preturile en-gros din SUA au atins cel mai inalt nivel al ultimilor 27 de ani

Miercuri, 20 August 2008, ora 11:10

1073 citiri

Preturile en-gros s-au majorat in iulie in Statele Unite ale Americii, mentinand inflatia la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decade, transmite AP.

Departamentul american al Muncii a raportat, marti, o crestere a preturilor en-gros cu 1,2 procente in iulie, impulsionate de costurile in crestere la energie si la alte produse, de la vehiculele cu motor si pana la bunurile din material plastic.

Cresterea a depasit de doua ori estimarile analistilor, care indicau o majorare cu 0,5 procente a preturilor.

Aceasta este cea mai mare crestere a preturilor in ritm anual din 1981 si pana in prezent.

Preturile de baza, care nu includ energia si alimentele, s-au majorat cu 0,7 procente luna trecuta, cea mai mare crestere din noiembrie 2006 si pana in prezent.

In iulie, preturile en-gros la energie au crescut cu 3,1 la suta dupa un avans de sase procente in iunie. Majorarea reflecta scumpirea semnificativa a gazelor naturale, a combustibilului pentru incalzire si a gazului petrolier lichefiat.

Preturile alimentelor au crescut cu 0,3 la suta in iulie, dupa o majorare de 1,5 procente in iunie. Carnea s-a scumpit cu 7,4 procente, cea mai mare crestere de pret din ultimii patru ani. Pretul laptelui a crescut cu cinci procente, cel mai semnificativ avans din acest an, in timp ce pretul bauturilor racoritoare a crescut cu 2,4 la suta, cea mai semnificativa scumpire din ultimii patru ani.

Departamentul american pentru Comert a raportat o scadere anuala a constructiei de case si apartamente noi, care a ajuns la 965.000 unitati in luna iulie, ceea ce reprezinta un minim al ultimilor 17 ani.

Saptamana trecuta, guvernul a raportat ca preturile de consum s-au majorat cu 0,8 procente in iulie, inflatia ramanand la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

Adaugă comentariu