Spania ar putea avea in 2009 primul deficit fiscal din ultimii cinci ani

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 16:30

1067 citiri

Spania va inregistra un deficit in 2009, pentru prima data din 2004, pentru ca guvernul a cheltuit excedentul pe un pachet de stimuli in incercarea de a evita recesiunea, a declarat ministrul economiei intr-un interviu publicat luni, informeaza Reuters. Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes , estimeaza pentru 2009 un deficit intre 1% si 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu estimarile anterioare, ce se refereau la un excedent de 0,8%, in contextul in care Spania inregistreaza cea mai grava incetinire economica din ultimii 15 ani.


"Sectorul imobiliar nu este singura problema, din moment ce am inregistrat si o scadere a consumului. Adaugati conditiile mai dificile de creditare si reducerea lichiditatii si veti vedea de ce economia a fost atat de grav afectata", a declarat acesta pentru cotidianul El Economista.


Spania a inregistrat in 2007  cel de-al doilea excedent bugetar din zona euro, de 2,2% din PIB, in contextul in care economia a crescut mai rapid decat in alte mari tari dezvoltate.


Trecerea de la excedent la deficit a avut loc in urma unui pachet de stimuli economici in valoare de 40 miliarde euro pentru perioada 2008-2010, pentru a impiedica scaderea sectorului proprietatilor si a celui de creditare.


Pachetul urmareste sa sustina piata ipotecara si cheltuielile de consum prin reduceri de taxe si prin credite cu valori reduse acordate intreprinderilor mici.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu