Statele Unite nu pot cobori dobanda de referinta

Luni, 23 Iunie 2008, ora 10:32

1042 citiri

Banca centrala americana, Federal Reserve, nu poate cobori pentru moment dobanda de politica monetara, avand in vedere pretul ridicat al petrolului si evolutia inflatiei, a declarat pentru cotidianul La Repubblica economistul sef din cadrul agentiei de rating Moody's, John Lonski, potrivit Reuters."Pentru a stimula o revenire a economiei, este necesara o noua reducere a dobanzilor, insa Federal Reserve nu isi permite sa ia aceasta masura pentru moment", a spus Lonski intr-un interviu publicat, luni, in sectiunea economica a publicatiei.


"Cum poate cobori dobanda cu pretul petrolului la acest nivel, cu amenintarile inflationiste si cu dolarul ce continua sa se deprecieze?", a mentionat Lonski.


Acesta a sugerat ca Federal Reserve si Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa-si coordoneze actiunile. "BCE ar proceda in mod rational daca ar putea evita majorarea dobanzii". Lonski a adaugat ca piata ipotecara din Statele Unite nu a incheiat procesul de prabusire.


"Conditiile unei reveniri a pietei ipotecare nu se arata nici macar in viitorul indepartat", a adaugat economistul, subliniind ca "criza nu s-a incheiat inca".


"Nimeni nu va risca sa cumpere o casa nicaieri in Statele Unite, in special pentru ca eventualii cumpararori cred ca daca mai asteapta o vor obtine la un pret mai redus. Intr-un an, acea locuinta ar putea pierde inca 10-15% din valoare", a adaugat Lonski.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

Adaugă comentariu