Tarile exportatoare de gaze naturale ar putea majora preturile pentru Europa

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 15:21

2178 citiri

Forumul Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale (GECF) va decide luni, cu ocazia reuniunii din Algeria, daca va majora pretul gazelor naturale livrate in Europa si in alte regiuni, a anuntat ministrul rus al energiei, Sergei Smatko, citat de Ria Novosti si preluat de NewsIn.

Smatko a spus ca participatii la cea de-a zecea reuniune ministeriala vor discuta situatiile "din anumite piete regionale, printre care si piata europeana".

Acesta a spus ca Rusia, care detine majoritatea rezervelor cunoscute de gaze naturale, impreuna cu Qatar si Iran, a redus semnificativ livrarile de gaze naturale catre Europa, ceea ce a permis evitarea unor fluctuatii majore in pretul gazelor.

La sfarsitul lunii martie, Algeria a propus tarilor participante la forum sa reduca exporturile de gaze, pentru a echilibra piata mondiala.

Ministrul algerian al energiei, Chakib Khelil, a declarat ca actualul pret al gazelor este prea mic si ar trebui majorat.

El a mentionat ca pretul ideal al gazelor naturale ar fi a sasea parte din pretul unui baril de petrol.

"Credem ca preturile gazelor naturale ar trebui sa fie corecte, bazate pe contracte pe termen lung", a sustinut Smatko.

Din GEFC fac parte Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Rusia, Trinidad-Tobago si Guineea Ecuatoriala.

Kazahstanul si Norvegia sunt observatori. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#europa, #export, #gaze, #naturale, #preturi , #Europa

Adaugă comentariu