Turcia si-a rambursat datoriile catre FMI

Marti, 14 Mai 2013, ora 14:33

1470 citiri

Turcia a rambursat marti in totalitate datoriile catre Fondul Monetar International (FMI), a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, facandu-si astfel intrarea in clubul tarilor care nu au datorii fata de FMI, transmite AFP.

Premierul turc a explicat ca o ultima transa de 412 milioane de dolari (317 milioane de euro) a fost rambursata marti institutiei financiare internationale de Banca centrala a Turciei.

"Dupa o lunga perioada Turcia si-a redus la zero datoria fata de FMI. Doresc ca acest pas sa fie unul propice pentru tara noastra", a declarat marti Erdogan in cursul unei interventii in fata deputatilor din formatiunea sa, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), care se afla la putere.

Premierul a adaugat ca de acum inainte Turcia va investi veniturile fiscale in infrastructura.

La randul sau, vice-premierul turc, Ali Babacan, a subliniat ca Turcia s-a angajat sa contribuie cu pana la 5 miliarde de dolari la operatiunile FMI.

Incepand din 1958, Turcia s-a indatorat in mai multe reprize de la FMI. In anul 2008 Turcia a finalizat ultimul sau acord stand-by semnat cu FMI in 2005, iar in 2010 a refuzat ajutorul Fondului dupa doi ani de negocieri cu institutia financiara internationala.

In 2010 si 2011 economia turca a inregistrat o revenire spectaculoasa in pofida crizei financiare globale, insa in 2012 ritmul de crestere al economiei turce a incetinit la 2,2%.

Guvernul condus de Erdogan a demarat mai multe proiecte mari de infrastructura precum construirea celui de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma sa devina cel mai mare aeroport din lume.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Agerpres

#Turcia datorii FMI, #Turcia imprumuturi internationale, #Turcia acord FMI , #Turcia

Adaugă comentariu