Trichet considera mentinerea dobanzii cheie la 1% "potrivita"

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:09

1562 citiri

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat joi ca decizia de mentinere a ratei dobanzii cheie la minimul istoric de 1% este "potrivita" si ca nu exista o nevoie imediata de reducere a costurilor de creditare, informeaza Bloomberg, transmite NewsIn.

Trichet a motivat mentinerea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatile de creditare si de depozit la nivelurile de 1,00%, 1,75% si, respectiv, 0,25%, in cadrul unei conferinte de presa de la Frankfurt, dupa anuntul oficial al institutiei.

Presedintele BCE a fost suspus unor presiuni suplimentare in ultima vreme, in conditiile in care criza datoriilor publice din Europa a fortat institutia sa inceapa de luna trecuta sa cumpere obligatiuni guvernamentale, relateaza Bloomberg.

Actiunea a dus la tensiuni in cadrul Consiliului Director al bancii si a esuat in incercarea de a opri cresterea costurilor de creditare in cazul anumitor tari europene.

"Politicile monetare vor asigura mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu", a declarat Trichet.

In ceea ce priveste achizitia de obligatiuni ale statelor europene, Trichet a declarat ca va oferi informatii numai despre cantitatea obligatiunilor guvernamentale cumparate, el nedorind sa dea si alte detalii deocamdata.

In plus, presedintele BCE a adaugat ca institutia pe care o conduce nu intentioneaza momentan sa vanda certificate cu scopul de a absorbi excesul de lichiditate creat in urma achizitionarii obligatiunilor, mentionand totodata ca banca ia in calcul toate variantele posibile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#bce, #dobanda, #monetara, #politica, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet

Adaugă comentariu