Andreea Paul: Studiile in strainatate, decisive in formarea mea

Autor: Silvia Panturu

Luni, 19 Martie 2012, ora 08:55

4172 citiri

Andreea Paul Vass/ Sursa foto: Adevarul.ro

Pentru romanii care isi permit, intelectual si financiar, studiile in strainatate sunt imperative, considera Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al primului ministru.

Andreea Paul Vass, una dintre cele mai importante femei din politica romaneasca, are o "colectie" impresionanta de diplome obtinute in strainatate. In timpul acestor studii a locuit in state precum Italia, Franta sau Marea Britanie, experiente ce au schimbat-o si au modelat-o ca om si ca profesionist.

Cel mai mare impact l-a avut anul petrecut la Universitatea din Trieste, Italia, ca student Erasmus, stagiul efectuat la London School of Economics si lunile petrecute la Maison des Sciences de l'Homme din Paris, ca bursier.

"In Italia, spre exemplu, am avut posibilitatea sa inteleg ce inseamna de fapt sa traiesti si sa inveti intr-o societate asezata si intr-un mediu normal", a declarat Andreea Paul Vass intr-un interviu acordat Business24. Aici a vazut cum arata o biblioteca pusa la punct si un invatamant centrat pe student.

"Am priceput cat de departe era Romania de toate acestea, desi nu-i lipsea nicidecum potentialul", mai spune consilierul.

In metropola cosmopolita londoneza, Andreea Paul Vass si-a facut o idee despre modul in care ar trebui sa arate o scoala adevarata de economie si de stiinte sociale.

Impactul studiilor

"Studiile in strainatate au fost absolut decisive in formarea mea. Cu siguranta ca as fi fost mai putin pregatita din punct de vedere profesional in lipsa lor", spune Vass, adaugand ca partea proasta este ca cei care stau prea mult in afara tarii intampina greutati la intoarcerea in Romania.

"Nu cred ca studiile construiesc caractere, insa cred ca pot sa le reveleze. Experienta acumulata la studii in strainatate te transforma ca om daca vrei tu sa te transforme. Depinde de fiecare ce alege.

Personal, am vrut sa invat cat mai mult si cat mai temeinic. Mi-am propus sa incerc sa inteleg cat mai mult din cele vazute, auzite sau citite. Am devenit un alt om dupa toate astea, mai bun sau mai rau? Nu stiu", mai spune aceasta.

Moda sau necesitate?

Studiile realizate la Paris erau o adevarata moda in Romania, in perioada interbelica, trend care a revenit la scurt timp dupa revolutie.

"Pentru unii este, intr-adevar, o moda, iar pentru altii o necesitate. Din punctul meu de vedere, pentru cei care isi pot permite, intelectual si financiar, sa studieze in strainatate, demersul este imperativ", spune consilierul, adaugand ca mobilitatea "creierelor" este foarte benefica tuturor, inclusiv Romaniei, intr-o luma afectata tot mai mult de globalizare.

"Oricat de onorabil ar fi, nu este profitabil pe termen lung sa exportam doar forta de munca ieftina", mai spune Andreea Paul.

Universitatile, fabrici de bani

In Romania, nu intregul sistem educational este disfunctional. "Avem scoli si departamente care ofera o pregatire foarte buna, iar unii dintre profesori sunt remarcabili. Ceea ce mi se pare insa cumplit este faptul ca unele universitati s-au transformat in masini de facut bani prin eliberare de diplome fara acoperire", mai comenteaza Paul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

#studii strainatate, #studii europa, #bursa europa, #facultate strainatate, #andreea paul vass , #Lideri politici

Adaugă comentariu