Depresia si anxietatea, bolile angajatului modern. Ce e de facut?

Marti, 29 Mai 2018, ora 10:54

4425 citiri

Foto: CC0 Creative Commons

Care sunt, in mare, factorii ce pot declansa depresie sau anxietate?

Volumul mare de munca, sefii haotici sau tiranici, deadline-urile imposibile, lipsa sustinerii si programul prelungit sunt doar cativa din factorii ce au dus la dezechilibrul emotional al angajatilor.

Pe langa acestia mai avem training-urile nascute in special din frustrarile, orgoliul, imaginatia si dorinta de a-si demonstra "utilitatea", a celor de la HR, in dauna intereselor profesionale sau personale.

Apoi sunt teambuilding-urile nereusite ce duc mai de graba la degradarea persoanelor decat la omogenizarea unei echipe.

Toti acesti factori, intalniti in haosul organizatiilor (de stat sau private), duc la degradarea personalului, la lipsa oamenilor de perspectiva, la senzatia de capcana fara iesire.

Si astfel se naste depresia, anxietatea sau o seama de alte tulburari ce distrug individul din punctul de vedere al societatii, prietenilor, familiei...

Care sunt semnalele de alarma de care ar trebui sa tinem seama?

Semnalele sunt de natura fizica, psihica sau imbinarea celor doua. Pot aparea gradat sau brusc, in functie de fiecare individ, de experienta acestuia de viata, de caracterul si temperamentul lui, dar si de factorii de sprijin.

In principiu, elementele ce trebuie sa ne dea de gandit, pot fi urmatoarele:

Oricare dintre starile de mai sus, pot insemna o posibila afectiune. De aceea este bine sa apelam la un specialist inca de la primele semne.

Ce afectiuni se pot declansa in urma starilor descrise mai sus?

Putem, repet, in functie de: temperamentul, caracterul, experienta de viata, puterea de munca sau factorii de sprijin, sa declansam o seama intreaga de afactiuni psihice, cum ar fi:

In loc de concluzie, putem spune ca este extrem de important sa remarcam la timp orice tulburare de dispozitie sau de stare.

Daca ne regasim in descrierile de mai sus, este bine sa ne gandim sa apelam la un specialist: medic de familie, psiholog, psihiatru, pentru a nu se agrava o posibila afectiune.

Chiar daca putem crede ca suntem indestructibili iar problema noastra este doar o stare tranzitorie, este totusi bine sa ne asiguram, o data in plus, ca nu este nimic grav.

Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea

www.psievolution.ro

www.psihologconstantincornea.ro

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#angajati depresivi, #angajati anxiosi , #Sfatul psihologului

Adaugă comentariu